Itālijas parlaments atbalsta nacisma un fašisma simbolikas aizliegumu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Itālijas parlaments atbalstījis ierosinājumu aizliegt nacistu un fašistu simbolu publisku izrādīšanu, kas seko pēc vairākiem incidentiem visā valsts teritorijā. Parlamenta apakšpalātas atbalstītais likumprojekts paredz sešus mēnešus līdz trīs gadus ilgu cietumsodu cilvēkiem, kuri publiski būs izpildījuši nacistu un fašistu sveicienu, pārdevuši nacistu-fašistu relikvijas vai publicējuši nacistu-fašistu propagandu internetā.

Lai stātos spēkā, likumprojektam jāgūst arī augšpalātas Senāta apstiprinājums.

Jaunie noteikumi tiek virzīti brīdī, kad parādījušās ziņas, ka kāda konditorejas veikala vitrīnā tikusi izstādīta kūka ar nacistiskās Vācijas vadoņa Ādolfa Hitlera attēlu, savukārt galēji labējā partija «Forza Nuova» («Jaunais spēks») gatavojas iet gājienā par godu bijušā Itālijas diktatora Benito Musolīni nākšanas pie varas 95. gadadienai.

Valdošās centriski kreisās Demokrātiskās partijas likumdevējs Emanuēle Fiāno, kurš ir likumprojekta iniciators, uzstāja, ka Itālijai ir asāk jāvēršas pret nacistu-fašistu nostalģiju, līdzīgi kā to ir darījusi Vācija.

Intervijā radiostacijai «Radio24» Fiāno norādīja uz Itālijas «Facebook» lapu, kurā publicētas nacistiskās Vācijas propagandas ministra Jozefa Gēbelsa antisemītiskās runas un kurai bijuši apmēram 45 000 sekotāju.

Tikmēr oponenti no labējā spārna, tostarp bijušā Itālijas premjerministra Silvio Berluskoni vadītā partija «Forza Italia» («Uz priekšu, Itālija!»), uzskata, ka jaunie noteikumi apdraud vārda brīvību.

Pret likumprojektu balsoja arī populistiskā Pieczvaigžņu kustība (M5S), norādot, ka labāk būtu padarīt stingrākus jau esošos likumus pret naida runām un mēģinājumiem atjaunot fašistu partiju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu