Hakeri Vācijas vēlēšanu programmatūrā atrod nopietnus trūkumus

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Vācijas kiberdrošības eksperti ceturtdien paziņoja, ka atraduši nopietnus trūkumus programmatūrā, kas tiks izmantota 24.septembrī paredzētajās parlamenta vēlēšanās. Eiropā lielākais hakeru kolektīvs «The Chaos Computer Club» (CCC) norādīja, ka balsu skaitīšanai un rezultātu pārsūtīšanai domātajai sistēmai trūkst pareizas šifrēšanas un citu drošības instrumentu, sistēmu nodēvējot kā «norakstāmu».

Privāto kompāniju izstrādāto sistēmu «PC-Wahl», kas gadiem ilgi izmantota vairākās Vācijas federālajās zemēs, «nekad nevajadzēja izmantot», uzsvēra CCC pārstāvis Linuss Neimans.

«Iespējamu uzbrukumu mērķu skaits un vājo vietu pakāpe pārspēja mūsu ļaunākās bažas,» viņa komentārus citēja laikraksts «Die Zeit».

Šīs ziņas stiprina bažas par iespējamiem kiberuzbrukumiem pirms vēlēšanām un to laikā. Jau 2015.gadā hakeru uzbrukumos cieta vācu likumdevēju datori, bet drošības dienesti notikušo saistīja ar Krieviju.

CCC brīdināja, ka Vācijas parlamenta vēlēšanas var tikt manipulētas attālināti, jo programmatūra neatbilst pat «elementārākajiem informācijas tehnoloģiju drošības principiem».

CCC jau iepriekš skaļos gadījumos ir akcentējis informāciju tehnoloģiju drošības trūkumus, un grupas eksperti ir liecinājuši Vācijas parlamentā un tiesās.

Tomēr programmatūras izstrādātājs Folkers Berningers noraidījis kritiku, «Die Zeit» norādot, ka «sliktākajā gadījumā kāds radīs apjukumu».

«Internetā tiks publicēti nepareizi rezultāti, bet pareizie joprojām pastāvētu uz papīra. Tas izraisītu dusmas un apjukumu, bet tas nebūs svarīgi,» viņš sacīja.

Tomēr CCC uzsvēra, ka jebkuram tiešsaistē veiktam kiberuzbrukumam būtu «iespēja uz visiem laikiem iedragāt uzticību demokrātiskam procesam».

«Šis vienkārši nav īstais gadu tūkstotis, kurā pievērt acis uz IT drošību vēlēšanās,» brīdināja Neimans.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu