Putins pārmet Tilersonam atrašanos «sliktā kompānijā»

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons ir nonācis sliktā kompānijā un izdara spiedienu uz Krievijas diplomātiem, ceturtdien paziņojis Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

«Mēs jūsu tautietim Tilersona kungam arī reiz pasniedzām Draudzības ordeni. Tomēr, pēc visa spriežot, viņš ir nonācis sliktā kompānijā un sācis virzīties nedaudz citā virzienā,» Putins sacīja moderatoram Vladivostokā Austrumu ekonomikas foruma laikā. Sesijas moderators bija Honkongas uzņēmējs Ronijs Čaņs, kuram ir ASV pilsonība.

Putins Tilersonam Draudzības ordeni pasniedza 2013.gadā. Tilersons tolaik bija lielākās ASV naftas un gāzes kompānijas «Exxon Mobil» izpilddirektors.

«Tomēr ceru, ka sadarbības, draudzības un savstarpējās sadarbības vējš viņu beigās atgriezīs uz pareizā ceļa,» piebilda Krievijas prezidents.

«Neskatoties uz to, ka viņš organizē reidus mūsu diplomātiskajās institūcijās, mēs risinām kritiskos jautājumus ar viņa bijušo kompāniju (..) darbā pie projekta «Sahalin-1»,» norādīja Putins.

«Exxon Mobil» pieder 30% Sahalīnas šelfa projektā, un kompānijai ir ieildzis strīds ar Maskavu par projekta peļņas nodokļiem.

«Ar šiem skandāliem fonā mēs esam vienojušies atrisināt šo situāciju (..) valdība to drīz paziņos,» viņš uzsvēra.

Putina izteikumi sekoja pēc tam, kad viņš pasniedza Draudzības ordeni Ķīnas vicepremjeram Vanam Janam, vēršot uzmanību uz Ķīnas investīcijām Krievijā.

2011.gadā «Exxon Mobil» noslēdza līgumu ar Krievijas lielāko naftas kompāniju «Rosņeftj» par kopīgu naftas izpēti un ieguvi.

Taču ASV sankcijas par Krievijas iebrukumu Ukrainā «Exxon Mobil» izmaksāja dārgi, liekot slēgt dažus projektus un nodarot vismaz miljardu dolāru lielus zaudējumus. Tilersons publiski kritizēja sankcijas..

«Exxon Mobil» šogad tika noteikts naudassods par darījumu turpināšanu ar «Rosņeftj» 2014.gadā.

Maskavas un Vašingtonas attiecības ir pasliktinājušās pēc tam, kad Putins lika ASV krasi samazināt to diplomātisko darbinieku skaitu Krievijā.

ASV uz to reaģēja, liekot slēgt Krievijas ģenerālkonsulātu Sanfrancisko, kā arī divus diplomātiskos objektus Vašingtonā un Ņujorkā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu