Jaunās sankcijas varētu liegt Kimam Čenunam ceļot

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

ANO gatavojas paplašināt sankcijas pret Ziemeļkoreju, cita starpā nosakot Ziemeļkorejas līderim Kimam Čenunam ceļošanas aizliegumu, liecina ANO rezolūcijas projekta sagatave.

ASV mudina ANO Drošības padomi arī noteikt Ziemeļkorejai naftas embargo un liegt valstij tekstila eksportu.

Jau ziņots, ka Savienotās Valstis prezentēs ANO rezolūcijas projektu, kas paredz jaunas sankcijas Ziemeļkorejai par tās sesto kodolizmēģinājumu, pirmdien paziņojusi ASV vēstniece ANO Nikija Heilija.

«Savienotās Valstis izsūtīs rezolūciju, ko vēlamies šonedēļ apspriest, un pirmdien sarīkot par to balsošanu,» ANO Drošības padomes sanāksmē paziņoja Heilija, piebilstot, ka «tikai stingrākās sankcijas ļaus atrisināt šo problēmu ar diplomātiju».

Ziemeļkoreja svētdien paziņoja, ka sekmīgi izmēģinājusi ūdeņraža bumbu, ko iespējams uzstādīt uz ballistiskās raķetes.

Ūdeņraža bumbas ir visjaudīgākās kodolbumbas un veido lielāko daļu pasaules kodolarsenālu.

Tomēr neatkarīgu apstiprinājumu Ziemeļkorejas apgalvojumiem nav iespējams gūt.

ANO ģenerālsekretāra vietnieks politiskajos jautājumos Džefrijs Feltmans Drošības padomes sanāksmē sacīja, ka Ziemeļkoreja svētdien izmēģinājusi vismaz piecas reizes spēcīgāku bumbu, nekā tika detonēta Hirosimā.

Paziņojot, ka «nu reiz pietiek», ASV vēstniece ANO Heilija sacīja, ka sankcijas, kas līdz šim piemērotas Ziemeļkorejai, acīmredzot cietušas neveiksmi un pārmeta Ziemeļkorejas līderim Kimam Čenunam uzprasīšanos uz karu.

Ziemeļkoreja paziņojusi, ka atbildēs uz jaunām sankcijām ar pretuzbrukumu un atbildība par sekām pilnībā gulsies uz ASV pleciem.

«Mēs atbildēsim uz briesmīgajām sankcijām un ASV spiedienu ar sava veida pretuzbrukumu un ASV būs pilnībā atbildīgas par katastrofiskajām sekām,» paziņojusi Ziemeļkorejas Ārlietu ministrija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu