ECT atbalsta rumāni, ko atlaida par sarakstīšanos darba laikā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) Lielā palāta otrdien lēma par labu Rumānijas pilsonim, kurš darba laikā veiktas privātas sarakstes dēļ bija zaudējis darbu. Palāta atbalstīja 38 gadus veco Mihaju Barbulesku, kurš 2007.gadā tika atlaists, jo darba laikā bija veicis privātu saraksti, izmantojot «Yahoo» ziņapmaiņas sistēmu.

Ar otrdienas spriedumu tiek mainīts pērn janvārī pieņemtais spriedums, ar kuru bija attaisnota darba devēju veiktā darbinieku novērošana.

Barbulesku priekšnieki un Rumānijas tiesas nav «pietiekamā mērā aizsargājuši viņa tiesības uz privāto dzīvi un korespondenci», nosprieda tiesa.

Nav skaidrs, vai Barbulesku ticis brīdināts, ka tiek novērots, un vai viņš apzinājies šo iejaukšanos privātajā dzīvē, teikts otrdien ECT mājas lapā publicētajā spriedumā.

Lietas centrā ir Barbulesku sarakste «Yahoo» sistēmā, kas programmētājam bija jāizmanto saziņā ar klientiem.

Barbulesku tika atlaists no darba, kad tika konstatēts, ka viņš tērzējis arī ar savu līgavu un brāli.

Izspiegojot korespondenci, kurā tikusi apspriesta viņa veselība un dzimumdzīve, darba devējs esot pārkāpis tiesības uz privāto dzīvi, skaidroja Barbulesku.

Sākotnējā spriedumā pērn janvārī ECT atzina - «darba devēju vēlēšanās pārliecināties, ka darbinieki darba stundu laikā izpilda savus profesionālos pienākumus, nav nepamatota».

Tomēr ECT Lielā palāta, kurā ir 17 tiesneši, atsaucoties Barbulesku lūgumam, nolēma lietu izskatīt no jauna.

30.novembra tiesas sēdē tika uzklausīti eksperti un Eiropas Arodbiedrību konfederācija, kas norādīja, ka sākotnējais spriedums bijis pārāk bargs.

Konfederācija ieteica, ka vispirms būtu jāizsaka mutisks brīdinājums, bet no darba jāatbrīvo tikai atkārtotu vai nopietnu pārkāpumu gadījumos.

Uzņēmumos arī jābūt skaidrai politikai attiecībā uz profesionālās programmatūras un interneta izmantošanu darba stundās, norādīja eksperti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu