Kā rīkoties, ja lidmašīnā aizkrīt ausis?

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Travis Isaacs, CC BY-SA 2.0

Katram, kas ir lidojis ar lidmašīnu, ir zināms, ka pacelšanās vai nosēšanās laikā mēdz aizkrist ausis, tomēr, lai arī nepatīkama, tomēr tā ir pilnīgi normāla parādība.

Kāpēc lidmašīnās mēdz aizkrist ausis?

Kā vēsta izdevums "Time", ikdienā, kad cilvēks atrodas uz zemes, gaisa spiediens abās bungādiņas pusēs ir vienāds, taču, strauji paceļoties gaisā vai nolaižoties zem ūdens, šis spiediens piedzīvo straujas svārstības. Ārpusē spiedienam kļūstot lielākam, bungādiņa ieliecas, izraisot nepatīkamo sajūtu un dzirdes traucējumus, ko piedzīvojis katrs, kurš lidojis ar lidmašīnu.

Kā mazināt nepatīkamo sajūtu?

Visvienkāršākais paņēmiens, kā izlīdzināt spiedienu abās bungādiņas pusēs, ir imitēt žāvāšanos vai rīšanu.

«Lielāks efekts būs tad, ja lidmašīnas pacelšanās laikā sūkāsiet kaut ko saldu, jo tas aktivizē rīšanas refleksu, kura rezultātā izlīdzināsies atmosfēras spiediens uz bungādiņām. Maziem bērniem lidmašīnas pacelšanās laikā var dot sūkāt knupīti,» skaidroja profesors Karls Filpots.

Otrs paņēmiens, kā tikt galā ar ausu aizkrišanu, ir tā saucamais Valsalva paņēmiens, kad caur aizspiestu degunu jācenšas izpūst gaiss. Rezultātā, ja viss būs izdarīts pareizi, ausis ar nelielu paukšķi atkritīs vaļā. Tomēr ārsti iesaka labāk izmantot žāvāšanās vai rīšanas imitācijas, kas ir vieglāks un patīkamāks paņēmiens par Valsalva manevru.

Kas notiek, ja spiediens ausīs netiek izlīdzināts?

Ja spiediens ausīs ar kādu no minētajiem paņēmieniem netiek izlīdzināts, var plīst ausu bungādiņas, cilvēks var piedzīvot dzirdes zudumu un reiboni.

Vai ir cilvēki, kas no ausu aizkrišanas cieš vairāk nekā citi?

«Lielākam un sāpīgākam ausu aizkrišanas riskam ir pakļauti cilvēki, kas ir saaukstējušies, jo tad ausīs un degunā mēdz veidoties pietūkums, kas situāciju, mainoties spiedienam, tikai pasliktina,» skaidroja Filpots.

Spiediena maiņu ausīs smagāk panes arī bērni , jo tiem ausu kanāli ir daudz taisnāki un īsāki nekā pieaugušajiem. Tas nozīmē, ka ausu kanālos spiediens izlīdzinās lēnāk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu