Dimants: Jaunā politiskā kustība atgādina jaunlatviešus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Jaunā sabiedriski politiskā kustība atgādina jaunlatviešu kustību, uzskata bijušais Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes priekšsēdētājs, biznesa augstskolas «Turība» profesors Ainārs Dimants.

Dimants pievienojies jaunizveidotajai kustībai «Par» un tā izlēmis, ņemot vērā iepriekšējo pieredzi mediju politikā. «Mana saikne ar politiku līdz šim bija saistīta ar mediju politiku, kur saskāros ar to, ka galu galā izšķirošie lēmumi jāpieņem politiķiem. Jābūt pie varas, lai varētu pieņemt lēmumus, kas nepieciešami Latvijas sabiedrisko mediju attīstībai. Kustības manifestā ir iekļauts punkts par medijiem,» aģentūrai LETA teica Dimants.

Viņš tāpat norādīja, ka viņam tuva ir kustības pozīcija par ciešāku sadarbību ar Eiropas Savienību, it sevišķi drošības politikas jomā.

Dimanta ieskatā jaunās kustības manifestā ir «daudzi pārliecības jautājumi».

«Redzu spēku, kas atklāti un skaidri, līdzīgi kā savulaik, kad veidojās Tautas fronte, pasaka, par ko esam - neslēpjoties. Redzu, ka šāda veida partija arī mazliet atgādina jaunlatviešus, kas arī nebija konservatīvie. Ne Krišjānis Valdemārs, ne Krišjānis Barons, ne Atis Kronvalds nebija konservatīvie - viņi visi bija liberāļi. Jaunlatvieši bija liberāļi. Katrā sabiedrībā vajadzīga šāda sava veida avangarda kustība - nevar lidot sabiedrība tikai ar vienu konservatīvo spārnu. Ir jāatbalsta arī liberālais spārns,» sacīja Dimants.

Viņš gan vēl nav izšķīries par iesaistīšanos politiskajā partijā, ko plānots dibināt augusta beigās. «Vēl stipri domāju par to, vai iesaistīties arī partijā, - tas ir izšķirošs solis. Protams, ja es redzēšu, ka nepieciešams pielikt manu plecu, tas man būs izšķirošais,» atzina mediju eksperts.

Jau ziņots, ka jaunajā politiskajā kustībā «Par», kurā apvienojušies pieci no partijas «Vienotība» aizgājušie Saeimas deputāti, iesaistīsies arī fiziķis Vjačeslavs Kaščejevs, matemātiķis Andris Ambainis, mācītājs Juris Cālītis un citi sabiedrībā pazīstami cilvēki. Pavļuts gan tika atzinis, ka ne visi manifesta parakstītāji būs arī starp partijas dibinātājiem, ko jau ir apliecinājuši abi zinātnieki, sakot, ka starp partijas dibinātājiem viņu vārdu nebūšot.

Šodien tika parakstīts jaunās kustības manifests. Kustībai pagaidām pievienojušies 48 cilvēki, starp viņiem arī visi pieci no «Vienotības» aizgājušie politiķi - Ilze Viņķele, Lolita Čigāne, Andrejs Judins, Aleksejs Loskutovs un Ints Dālderis.

Tāpat kustībā darbosies bijušais ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, politikas analītiķe Marija Golubeva, uzņēmējs, «Innocent Coffee Masters» un «Innocent Pro» īpašnieks Mārtiņš Staķis, bijušais Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes priekšsēdētājs, mediju eksperts Ainārs Dimants, režisors Dmitrijs Petrenko, vēsturnieks Gustavs Strenga, advokāts Indulis Balmaks, bijušais «Sabiedrības par atklātību «Delna»» vadītājs Kristaps Petermanis, Eiropas Parlamenta deputātes Sandras Kalnietes (V) padomnieks Pēteris Viņķelis, valsts pārvaldes eksperte, viena no sabiedriskās politikas centra «Providus» dibinātājām Vita Tērauda un citi.

Jaunā politiskā kustība savā manifestā uzsver cilvēka brīvību, tiesiskumu un «slaidu publisko pārvaldi», kā arī citas vērtības.

Jaunās partijas dibināšanas kongress plānots 26.augustā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu