Puisītis ir pievilcīgs! Un ja nu viņu novēroja… Ivana pazušanas versijas

Evija Hauka
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Artyom Geodakyan/TASS/Scanpix

Puisītis ir pievilcīgs, tāpēc nav izslēgts, ka kāda persona ir novērojusi zēnu un mērķtiecīgi viņu izvēlējusies, modelējot iespējamos piecus gadus vecā Ivana Berladina pazušanas scenārijus, saka Rīgas Stradiņa universitātes Juridiskās fakultātes dekāns, profesors Andrejs Vilks. Nedrīkst ignorēt nevienu versiju, arī bērna nolaupīšanas. Zēns varētu ieinteresēt pedofilu.

Policijas izvirzītās versijas ir pamatotas un balstītas faktos, saka profesors. «Pirmā – noticis negadījums. Pieļauju, ka šādā gadījumā varētu būt iesaistīta vēl kāda persona un notikusi ļaunprātīga darbība. Nav neiespējams, ka viņš tiek slēpts un turēts nebrīvē. Pamatā bērns tiek meklēts Liepājā un apkārtnē, tomēr netiek izslēgta versija par viņa nolaupīšanu un izvešanu no valsts ar sauszemes transportu vai izmantojot kuģu satiksmi.» Andrejs Vilks saka, ka jāņem vērā tas, ka Liepāja ir pierobežas rajons. «Eiropā bērnu nolaupīšana nav izplatīta, bet atsevišķi gadījumi ir bijuši.»

Mīklaini bērnu pazušanas gadījumi fiksēti arī Latvijā. Piemēram, 1998. gada 20. jūlijā Saldū pazuda 11 gadus veca meitene vārdā Dace. Kāds redzēja, ka viņu aizved svešs vīrietis uz divriteņa. Tas arī viss. Meitene netika atrasta.

Mazākajam pazudušajam bija gads un trīs mēneši.

2000. gada septembrī bērniņš pazuda Apšuciemā un tā arī netika atrasts, lai gan simtiem cilvēku pārmeklēja apkārtni.

Eksperts atzīst, ka biežāk bērnus nolaupa austrumos - bijušās padomju valstīs. Informatīvajā telpā

eksistē versijas par bērnu nolaupīšanu ar mērķi pārdot viņu orgānus transplantācijai,

atgādina Vilks. Iespējams, ka šādi gadījumi bijuši Ukrainā un Moldovā.

«Runājot par personām, kuras varētu būt iesaistītas, jāņem vērā, ka puisītis ir simpātisks, pievilcīgs. Pieļauju, ka varētu būt iesaistīta psihiski nelīdzsvarota persona ar slimīgām ievirzēm,» saka Vilks, neizslēdzot, ka zēns varētu ieinteresēt pedofilu. Kriminoloģijas eksperts saka, ka iespējami arī citi varianti. Nav šaubu, ka policija ir pilnībā pārmeklējusi apkārtni, izmantojot mūsdienu meklēšanas tehnoloģijas un iespējas.

Ja kaut kur tuvumā atrastos cilvēka mirstīgās atliekas, speciāli apmācīti suņi vai aparatūra tās fiksētu un uzrādītu.

Eksperts saka, ka eksistēt var ne vien mums saprotamas likumsakarības, bet faktu saistība, ko nevaram paredzēt. «Ir tāda haosa teorija. Mums šķiet, ka ir noteiktas likumsakarības, kurām vajadzētu sekot, bet juceklīgā vide var noteikt citu procesa virzību – tādu, ko neredzam, bet kas tomēr ir izskaidrojama.»

Nav neiespējami, ka bērns aizbraucis līdz Liepājas centram un nav ticis pamanīts.

Cilvēki, iegrimuši savās domās vai viedtālruņos, steidzas ikdienas gaitās un daudz ko sev apkārt nepamana.

Atsaukt atmiņā, ko esam redzējuši, bet neatceramies, iespējams hipnotiskā stāvoklī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu