Bijušie prokurori apsūdzēti par kukuļa pieprasīšanas mēģinājumu no «Reverta» darbinieka

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa ir sākusi skatīt krimināllietu, kurā bijušie prokurori apsūdzēti par kukuļa pieprasīšanas mēģinājumu no «Reverta» darbinieka.

Bijušais Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras virsprokurora pienākumu izpildītājs Vilnis Ulmis un bijušais Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras prokurors Vladimirs Krupskijs apsūdzēti par kukuļa pieprasīšanas mēģinājumu no Ulmja paziņas - AS «Reverta» darbinieka par likumīgas darbības izdarīšanu - mantas aresta atcelšanu «Reverta» nekustamajam īpašumam kriminālprocesā, kas atradās Krupskija uzraudzībā. Kukulis naudas veidā netika konkretizēts, norādīja prokuratūrā.

Ulmis, kā arī bijušais Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldes priekšnieks Uģis Araks un šīs pārvaldes priekšnieka vietniece Līga Peisniece apsūdzēti arī par to, ka izdarīja tīšas nelikumīgas darbības ar fiziskas personas datiem, ar ko radīts būtisks kaitējums ar likumu aizsargātām personas interesēm.

Laikā no 2014. gada 31. oktobra līdz 19. decembrim Ulmis bez viņa padotībā strādājošu divu darbinieku rakstveida piekrišanas ieguva minēto personu bioloģisko materiālu un vērsās pie Arakam ar lūgumu iegūt no tā personu DNS profilus. Bez to personu, kuru bioloģisko materiālu ieguva Ulmis, rakstveida piekrišanas Araks un Peisniece, ļaunprātīgi izmantojot savas dienesta pilnvaras un Kriminālistikas pārvaldes darbinieku zināšanas, ekspertu profesionālās prasmes un darbu, kā arī pārvaldes materiāli tehniskos resursus, ieguva no bioloģiskā materiāla divu identificētu personu DNS profilu. Ar šādu rīcību tika ievērojami apdraudētas šo personu ar Satversmi aizsargātās intereses uz privātās dzīves neaizskaramību, kā arī viņām nodarīts morāls aizskārums, kas vērtējams kā būtisks kaitējums.

Turklāt Arakam un Peisniecei veicot nelikumīgu fizisko personu sensitīvo datu apstrādi, ļaunprātīgi izmantojot savu dienesta stāvokli, tika radīts būtisks kaitējums pārvaldības kārtībai, jo radīta nepamatota papildu slodze Kriminālistikas pārvaldes DNS ekspertīžu nodaļas ekspertei, kas veica pieprasītās ekspertīzes, liedzot viņai iespēju veikt tiesiski noteiktās ekspertīzes, tādējādi paildzinot to izpildes termiņus, norādīja prokuratūrā.

Ar minētajām darbībām Valsts policijai nodarīts materiāls zaudējums 1583 eiro apmērā.

Araks un Peisniece apsūdzēti pēc diviem Krimināllikuma pantiem, proti, dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošanā un nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem.

Šobrīd neviena no krimināllietā iesaistītajām amatpersonām prokuratūrā un Valsts policijā vairs nestrādā.

Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa lietu turpinās skatīt 6.septembrī plkst.11.30.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu