Policija pieļauj, ka maksātnespējas administratori varētu būt pastrādājuši arī citus noziegumus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Valsts policija, veicot izmeklēšanu saistībā ar maksātnespējas administratoriem, tostarp Māri Sprūdu, Ilmāru Krūmu, secinājusi, ka pašlaik viņiem inkriminētās epizodes varētu nebūt vienīgās un, iespējams, tās varētu tikt papildinātas. Tāpēc policija aicina atsaukties iespējamos cietušos, teica Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins.

Viņš skaidroja, ka jau vairākus gadus ekonomisko noziegumu atklāšana ir prioritāte, veiktas arī strukturālas izmaiņas, lai atklāšana tiktu veicināta. Valsts policija pērn ierosinājusi 17 kriminālprocesus par pārkāpumiem, kurus, iespējams, izdarījuši maksātnespējas administratori. 16 no tiem nosūtīti prokuratūrai.

Šogad jau ierosināti septiņi kriminālprocesi saistībā ar maksātnespējas administratoriem. «Sākot ar naudas piesavināšanos, beidzot ar sarežģītām shēmām,» kriminālprocesus raksturoja Grišīns.

Runājot par diviem kriminālprocesiem, kas ir apjomīgi, Grišins skaidroja, ka, nepilnu pusgadu veicot izmeklēšanu, policijas darbs vainagojās ar rezultātiem – jūnija sākumā tika aizturēti četri cilvēki. Tika aizturēts sertificēts maksātnespējas administrators Ilmārs Krūms, Māris Sprūds un Jorens Raitums, šiem cilvēkiem tiek inkriminēti pārkāpumi «Trasta komercbankas» likvidācijas procesā.

Viņiem tiek inkriminēta izspiešana organizētā grupā.

Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu no pieciem līdz 15 gadiem.

Tāpat viņiem tiek inkriminēta noziedzīgu līdzekļu legalizēšana lielā apmērā. Par to var sodīt ar līdz pat 12 gadiem cietumā.

Aizturēšana tika veikta vienā dienā, jo visas personas ir pazīstamas.

Otra kriminālprocesa ietvaros tika aizturēts Nauris Durevskis. Policija uzskata, ka viņš ir izdarījis noziedzīgus nodarījumus, būdams valsts amatpersona. Viņam tiek inkriminēta kukuļa izspiešana, ja to izdarījusi valsts amatpersona. Par šādu pārkāpumu var sodīt ar līdz pat 12 gadiem cietumā.

Kriminālprocesu ietvaros uzlikti aresti gan naudas līdzekļiem, gan kustamajai, gan nekustamajai mantai.

Izmeklēšana esot visai sarežģīta, un darbs, kas vēl gaidāms, ir visai apjomīgs, pauda Grišins. Viņš arī norādīja, ka epizodes, kuras tiek inkriminētas šiem maksātnespējas administratoriem «Trasta bankas» likvidācijas procesā, iespējams, nav vienīgās, un tās varētu tikt papildinātas. «Tāpat aicinām cilvēkus, kuri iespējams, cietuši no šīm personām, vērsties policijā un sniegt informāciju,» pauda Grišins.

Pirms dažām dienām TV3 raidījums «Nekā personīga» vēstīja, ka Ilmāra Krūma administrētās likvidējamās «Trasta komercbankas» noguldītāju līdzekļi esot nonākuši SIA «Alunāna biroji» kontā. Pirms gada šī firma piederēja Krūmiņa meitas Maijas Čerņavskas uzņēmumam.

Uzņēmējs «Nekā personīga» apliecināja, ka ir darījumā iesaistītā persona un šo jautājumu kārtojis ar administratoru Māri Sprūdu, kas no viņa esot ieguvis ēku un par to pamazām maksājis. Parāda kārtošanai Sprūds ar Krūma palīdzību esot izmantojis «Trasta komercbankas» naudu. Savukārt trešais arestētais - finansists Jorens Raitums - lietā pārstāvējis Krūmiņa intereses, skaidro raidījums.

Portāls «pietiek.com» iepriekš rakstīja, ka kriminālprocesa pamatā ir ārzonas kompāniju, «Trasta komercbankas» kreditoru, «Fairwood Import LLP» un «Ergo Tec LLP» sūdzības par to, ka līdzekļi, kas tām pienākoties kā likvidējamās komercbankas kreditoriem, esot izmaksāti «trešajām, ar klientiem nesaistītām personām». Sūdzībā norādīts, ka 27 308 eiro un 493 998 dolārus, kas pienākoties «Ergo Tec LLP», Krūms pērn iemaksājis SIA «Alunāna biroji» kontā, kā maksājuma mērķi norādot «daļējs nodrošinājums kreditora prasījumā likvidācijas procesā».

Arī 303 998 dolārus, kas pienākoties «Fairwood Import LLP», Krūms iemaksājis šīs pašas SIA kontā ar tādu pašu maksājuma mērķi. Savukārt pēc tam «Alunāna biroju» kontā esošie finanšu līdzekļi debetēti vairākām personām, kuru vidū atkal bijusi jau pieminētā «Fairwood Import LLP».

Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienests saistībā ar šo naudas plūsmu un saņemtajām sūdzībām noformējis un Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldei (ENAP) nosūtījis vismaz septiņus ziņojumus «par iespējamām prettiesiskām darbībām likvidējamās «Trasta komercbanka» likvidācijas procesā».

Jautāts, vai kriminālprocesā vērtējamo jautājumu lokā ir cesijas līgumi, kuri tika slēgti parādu atgūšanas vai parādu iekasēšanas ietvaros, un vai runa ir par ārzonas firmām «Fairwood Import LLP» un «Ergo Tec LLP», Sprūda advokāts Jānis Rozenbergs raidījumam «Nekā personīga» atbildējis: «Tie nosaukumi jums ir pareizi zināmi.»

Jau ziņots, ka tiesa 9.jūnijā nolēma piemērot apcietinājumu maksātnespējas procesa administratoriem Naurim Durevskim, Sprūdam un Krūmam un finansistam Raitumam.

Tomēr Valsts policija Raitumu no apcietinājuma jau atbrīvojusi. «Šobrīd ir zudis pamats apcietinājuma piemērošanai. Acīmredzot izmeklēšana noskaidrojusi mana aizstāvamā lomu,» aģentūrai LETA teica viņa advokāts Aleksandrs Berezins. Raitumam piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, taču advokāts nevēlējās precizēt, kādi.

ENAP sākusi divus atsevišķus kriminālprocesus. Vienā figurē Sprūds kopā ar Krūmu un Raitumu. Sprūdam un Krūmam tiek inkriminēta izspiešana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana, savukārt Raitumam tiek inkriminēta dalība izspiešanā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā. Otrajā lietā figurē Durevskis, par kura inkriminēto noziegumu nekas šobrīd nav zināms.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu