Skudra: Seska pozīciju pasliktināšanās ir milzīgs LRA panākums

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Līdzšinējā Liepājas mēra Ulda Seska («Liepājas partija») pozīciju pasliktināšanās pašvaldību vēlēšanās ir milzīgs Latvijas Reģionu apvienības (LRA) panākums, šorīt Latvijas Radio raidījumā «Krustpunktā» sacīja Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra.

Viņš sacīja, ka Seska pozīciju pasliktināšanās ir ļoti pārsteidzoša, tomēr tajā pašā laikā viņš uzsvēra, ka tas ir ļoti liels panākums, ja runā par Saeimas deputāta Mārtiņa Bondara vadīto LRA. «Seska pozīcijas ir vājinājušās. Ir pilnīgi skaidrs, ka Seska kungam ir jāņem viena no tām divām [Liepājas domē ievēlētajām] partijām koalīcijā,» sacīja Skudra.

Vienlaikus eksperts piebilda, ka Bondara vadītajai partijai ir spēcīgas pozīcijas ne tikai Liepājā un Rīgā, bet arī citviet Latvijā.

Tāpat viņš norādīja, ka arī līdzšinējais Jelgavas mērs Andris Rāviņš («Zaļo un zemnieku savienība») ir ievērojami zaudējis savas pozīcijas, kas liecina, ka Jelgavā ir ļoti sadrumstalots politiskais sastāvs, tādēļ Rāviņam un viņa pārstāvētajai partijai ir jādomā, kā domē veidosies koalīcija.

Savukārt komentējot iznākumu Daugavpils pašvaldības vēlēšanās, Skudra skaidroja, ka rezultāti parāda, ka līdz šim pie varas esošajai partijai «Zaļo un zemnieku savienība» (ZZS) būs jāveido koalīcija ar LRA vai partiju «Saskaņa». Eksperts minēja, ka iespējams ZZS lems par labu koalīcijai ar «Saskaņu», jo ZZS ir vērojams atbalsts idejai par tuvināšanos «Saskaņai».

Pēc Skudras teiktā, pašvaldību vēlēšanu laikā varēja novērot tendenci, ka Latvijā pastāv «stingrā» jeb «neieliektā» vara - pie varas esošie politiskie spēki ir nemainīgi un turpina saglabāt savas vadošās pozīcijas, par ko liecina vēlēšanu rezultāti Ventspilī un Valmierā.

Kā ziņots, pašvaldību vēlēšanās Liepājā visvairāk balsu ir ieguvusi esošā mēra Ulda Seska vadītā Liepājas partija, kuru atbalstīja 31,26% vēlētāju, kā arī LRA, kura ieguva 29,15% balsu. Tāpat domē iekļuva «Saskaņa», par kuru nobalsoja 19,58% vēlētāju.

Jelgavā pašvaldību vēlēšanās ar 41,54% balsu pārsvaru pār citiem politiskajiem spēkiem ir ieguvusi pašlaik pilsētā valdošā ZZS, tomēr tai nepietiek balsu absolūtajam balsu vairākumam.

Savukārt Daugavpils domē ir iekļuvušas tikai trīs partijas - pašreizējā Daugavpils mēra Jāņa Lāčplēša vadītā «Latgales partija», kura ieguvusi 28,57% balsu, «Saskaņa» ar Saeimas deputātu Andreju Elksniņu priekšgalā ieguvusi 28,16% vēlētāju, turpretī Riharda Eigima pārstāvētā «Mūsu partija» vēlēšanās ieguva 28,16% vēlētāju. ,Valdošās koalīcijas izveidei Daugavpilī būs nepieciešama vismaz divu no domē ievēlēto partiju vienošanās.

Turpretī Ventspilī pārliecinošu uzvaru pašvaldību vēlēšanās ieguva politiskā partija «Latvijai un Ventspilij», iegūstot 62,13% vēlētāju balsu, tādējādi Aivaram Lembergam saglabājot Ventspils mēra amatu.

Tāpat varu pašvaldību vēlēšanās Valmierā pārliecinoši ir saglabājis pilsētas mērs Jānis Baiks, par kura vadīto partijas «Valmierai un Vidzemei» sarakstu nobalsoja 60,32%, kas ir faktiski tik pat, cik pirms četriem gadiem, kad Baiks saņēma 60,63% Valmieras vēlētāju atbalstu un 8 no 13 vietas domē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu