Sākti kriminālprocesi par deputātu kandidātu neslavas celšanu Alūksnē un Balvos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sintija Zandersone/LETA

Valsts policijā (VP) sākti divi kriminālprocesi par pašvaldības deputātu kandidātu neslavas celšanu Alūksnē un Balvos.

Valsts policijas (VP) preses pārstāve Ilze Jurēvica informēja, ka kopš 31.maija Valsts policija reģistrējusi 31 notikumu, kas saistīti ar iespējamiem vēlēšanu pārkāpumiem. Pārsvarā šie notikumi saistīti ar aģitācijas pārkāpumiem un lielākā daļa notikumu reģistrēti vakar, kad stājās spēkā aģitācijas aizliegums. Lielākā daļa aģitācijas pārkāpumi konstatēti Rīgas un Latgales reģionos.

Policijas un iedzīvotāju konstatētie aģitācijas pārkāpumi bijuši saistīti ar laikus neaizvāktiem aģitācijas plakātiem. Vairākos gadījumos sāktas administratīvās lietvedības. Pārējos gadījumos policija izvērtēs kā tālāk rīkoties.

Tāpat VP sākti divi kriminālprocesi par neslavas celšanu diviem deputātu kandidātiem - Alūksnē un Balvos. Abos gadījumos publiskajās vietās bija izplatīti plakāti ar neslavu ceļošu informāciju.

Kopumā šobrīd situācija ar vēlēšanām ir mierīga, norādīja VP.

Jau ziņots, ka vēlēšanu dienā, kā arī dienu pirms vēlēšanu dienas ir aizliegta priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošana elektroniskā plašsaziņas līdzekļa radio programmās un raidījumos, publiskās lietošanas ārtelpās un iekštelpās, preses izdevumos un valsts un atvasinātu publisku personu institūcijās un kapitālsabiedrībās, kurās valstij vai atvasinātām publiskām personām pieder vairāk nekā 50 procenti kapitāla daļu.

Tāpat aizliegta aģitācijas kā maksas pakalpojuma veikšana publisko elektronisko sakaru tīklos, tai skaitā internetā. Izņēmums gan ir paziņojumu izvietošanu, kuri informē par partijas vai deputāta kandidāta tikšanos ar vēlētājiem.

Ja iedzīvotāju rīcībā ir informācija par skrejlapām, kas tiek izplatītas vēlēšanu dienā, par laicīgi nenoņemtām priekšvēlēšanu reklāmām vai vēlētāju aģitēšanu pie iecirkņiem, iedzīvotāji aicināti vērsties Valsts policijā vai attiecīgās pilsētas pašvaldības policijā. Priekšvēlēšanu aģitācijas kārtības un aģitācijas materiālu izvietošanas noteikumu ievērošanas kontroli veic Valsts policija un pašvaldības policija.

Krimināllikumā ir noteikta atbildība par apzinātu balsu nepareizu saskaitīšanu, kā arī par apzinātu aizklātas balsošanas pārkāpšanu, ko izdarījusi valsts amatpersona vai vēlēšanu komisijas loceklis. Latvijas iedzīvotāji aicināti informēt Drošības policiju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu