Saeimas debatēs par tiesnešu apstiprināšanu kaislības sit augstu vilni

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Ceturtdien Saeimas debatēs par tiesnešu apstiprināšanu kaislības sita augstu vilni, deputātam Valdim Kalnozolam (ZZS) izpelnoties aizrādījumu par deputātu ētikas kodeksa pārkāpšanu.

Debatēs par Elīnas Slišānes apstiprināšanu par rajona (pilsētas) tiesas tienesi, Kalnozols aicināja tiesneša amatā neapstiprināt «meiteni». Pēc šī izteikuma Saeimas priekšsēdētāja deputātam izteica aizrādījumu, jo ētikas kodekss paredz, ka deputāts respektē cilvēktiesības un argumentācijai neizmanto atsaukšanos uz sava oponenta dzimumu.

Kalnozols norādīja, ka Latvijai būtu jāņem vērā ASV piemērs, kur tiesneša amats ir juristu augstākais karjeras punkts. «Sakārtojam vispirms varbūt tiesu sistēmu, un tad liekam cilvēkus, 1984.gadā dzimušus, par tiesnešiem,» aicināja parlamentārietis.

Deputāte Ilze Viņķele (V) uz to atbildēja, norādot, ka Kalnozols ar savu reputāciju ASV nekad mūžā nebūtu deputāts. «Nekādā ziņā nevar apgalvot, ka šī jaunā, profesionālā sieviete, kas ir strādājusi par tiesneša palīgu, kas ir ļoti nopietns amats, palīdzot tiesnesim gatavot spriedumus, piedaloties tiesas sēdēs, ka šī jaunā sieviete nav pelnījusi mūsu atbalstu tikai tādēļ, ka viņai ir 33 gadi,» norādīja Lolita Čigāne (V).

Kalnozols izmantoja iespēju debatēt arī par Ulda Apsīša apstiprināšanu rajona tiesneša amatā, norādot, ka nerunā par cilvēku gadiem, bet par viņu pieredzi, kā arī atsaucās uz eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas savulaik pausto kritiku par situāciju tiesu jomā.

Savukārt deputāte Solvita Āboltiņa (V) aicināja Kalnozolam iepazīties ar to, kā notiek tiesnešu izvēlēšanās un apstiprināšana, jo sabiedrība no deputātiem sagaida vismaz kaut kādas profesionālisma iezīmes. «Un, ja likumdevējs pats nav lasījis Satversmi, tas ir, protams, ļoti skumji,» norādīja politiķe.

Saskaņā ar likumu ir pilnīgi precīzi noteiktas gan procedūras, gan no kāda vecuma var būt tiesneši, un «tas ir no 30 gadiem, un tas nav ne jauna meitene, ne jauns puisis», skaidroja Āboltiņa. Viņa norādīja, ka tas ir cilvēks, kuram ir konkrētas prasības gan attiecībā uz izglītību, gan uz karjeras pieredzi.

Par Slišānes apstiprināšanu nobalsoja 86 deputāti, viens bija pret un viens atturējās, savukārt par Apsīša apstiprināšanu tiesneša amatā nobalsoja 85 deputāti, vienam balsojot pret.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu