Vācijas sociāldemokrāti prezentē savu vēlēšanu programmu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Vācijas sociāldemokrāti (SPD) pirmdien prezentējuši savu programmu pirms septembrī gaidāmajās Bundestāga vēlēšanām.

SPD popularitāte gada sākumā strauji pieauga pēc tam, kad bijušais Eiropas Parlamenta prezidents Martins Šulcs paziņoja, ka septembrī Bundestāga vēlēšanās būs SPD kanclera amata kandidāts. Atbilstoši aptauju datiem SPD februārī pirmo reizi desmit gadu laikā īsu brīdi pat apsteidza Vācijas kancleres Angelas Merkeles vadītos kristīgos demokrātus CDU. Taču pēdējā laikā SPD reitingi ir kritušies un partija zaudējusi CDU trīs federālo zemju vēlēšanās.

SPD vēlēšanu kampaņas prezentēšana pirmdien izvērtās spriedzes pilnā pasākumā.

Sākotnēji izplatījās baumas, ka pasākums pēdējā brīdī tiks atcelts. Izskanēja bažas, ka pēc zaudējuma Zāras, Šlēsvigas-Holšteinas un Ziemeļreinas-Vestfālenes landtāgu vēlēšanās partija varētu būt tik sašķelta, ka tā nespēs nākt klajā ar vienotu kampaņu pirms Bundestāga vēlēšanās.

Tikmēr

partijas birojā tika atrasts aizdomīgs sainis, kas tomēr nebija spridzeklis. Pēc tam pasākums, notika kā plānots.

SPD programma izklāstīta 71 lappusi garā dokumentā, ko partijas līderi pieņēma vienbalsīgi.

«Tas, ko mēs piedāvājam, ir krasā kontrastā ar CDU programmu,» sacīja SPD Bundestāga frakcijas priekšsēdētājs Tomass Opermans.

SPD programmas centrā ir investīcijas izglītībā un atvieglojumi ģimenēm ar zemiem ienākumiem. Ja CDU sola plašu nodokļu samazināšanu, SPD vēlas investēt pakalpojumos, kas var palīdzēt ģimenēm ietaupīt naudu. Piemēram, ieviest bezmaksas bērnudārzus un dažādus citus ģimenes pabalstus.

Izglītībā SPD vēlas nodrošināt bezmaksas izglītību no bērnudārza līdz bakalaura grādam vai profesionālai sagatavošanai amatam.

Partija plāno risināt arī algu samazināšanās problēmu, nodrošināt labāku aizsardzību darbiniekiem un plašākas iespējas sagatavoties darbam digitālajā pasaulē.

SPD mērķis pensiju jomā ir saglabāt stabilu līmeni nākotnē, bet, kā to panākt, programmā nav izklāstīts. Tas pats attiecas uz nodokļu politiku, ko partija plašāk plāno izklāstīt nākamajās nedēļās.

Programmā tikai norādīts, ka

lielākas sociālās stabilitātes labā tiks samazināta augošā plaisa starp bagātajiem un nabagajiem.

«Cilvēkiem ar augstākiem ienākumiem un tiem, kam izdevies iegūt lielu bagātību, vajadzētu sniegt taisnīgu ieguldījumu,» teikts programmā. Bet, kā tieši tas notiks, dokumentā nav paskaidrots.

Drošības jomā SPD plāno radīt 15 000 jaunu darbavietu tiesībsargāšana iestādēs un vairāk investēt tiesu sistēmā, cerot, ka lielāks skaits advokātu un tiesnešu ļaus paātrināt lietu izskatīšanu.

SPD vēlas arī labāku aizsardzību uz Eiropas Savienības (ES) ārējām robežām, vienlaikus saglabājot esošos likumus patvēruma piešķiršanas jomā, bet radot pāris legālus imigrācijas kanālus ekonomiskajiem imigrantiem.

«Ja vēlaties apspiest nelegālo imigrāciju, jārada iespējas legālajai imigrācijai,» sacīja Opermans.

Aizsardzības budžeta jomā SPD nostāja ir skaidra, proti, partija neplāno palielināt aizsardzības izdevumus līdz 2% no IKP, kas ir NATO mērķis.

Opermans uzsvēra, ka kopumā šī programma droši vien esot labākā kopš Rietumvācijas kanclera Villija Branta laikiem.

Tomēr programmā nav izklāstīts, kā partijas idejas tiks finansētas, un partijai vēl jānāk klajā ar konkrētākiem plāniem pensiju un nodokļu jomās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu