Dienvidsudānas prezidents izsludina vienpusēju pamieru

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dienvidsudānas prezidents Salva Kīrs pirmdien izsludināja vienpusēju pamieru, uzsākot nacionālā dialoga iniciatīvu, kas gan izpelnījusies strīdīgus vērtējumus, jo no tās ir izslēgts Kīra galvenais sāncensis bijušais viceprezidents Rieks Mačars.

Šī nav pirmā reize trīs gadus ilgstošā konflikta laikā, kad Kīrs solījis, ka armija noliks ieročus. Prezidents arī brīdināja, ka karaspēks drīkstēs sevi aizstāvēt, ja tam uzbruks.

«Es arī vēlreiz izsludinu vienpusēju pamieru, sākot ar šodienu, lai mēs varētu radīt vidi ietverošam dialogam un lai mēs varētu piegādāt humāno palīdzību bada skartajiem apvidiem,» sacīja prezidents.

Vienlaikus saviem komandierim Kīrs sacīja - «jums ir tiesības sevi aizstāvēt».

«Visi ir aicināti piedalīties nacionālajā dialogā, atskaitot Rieku Mačaru. Rieks Mačars ieradīsies un Džūbā izraisīs jaunu karu,» skaidroja Kīrs.

«Bet ja viņam ir delegācija, lai viņi ieceļ šos cilvēkus, kas dosies uz Džūbu. Mēs garantējam viņu drošību, lai viņiem par savu dzīvību nav jābaidās,» drošināja prezidents.

Kad Dienvidsudāna 2011.gadā ieguva neatkarību no Sudānas, bija cerības, ka jaunajā valstī būs miers un stabilitāte. Tomēr Dienvidsudāna 2013.gada decembrī ieslīga etniskā vardarbībā, kad dinku tautības prezidentam Kīram lojālie spēki sāka cīņu pret bijušā nueru tautības viceprezidenta Mačara atbalstītājiem.

2015.gada augustā tika parakstīta miera vienošanās, un pērn aprīlī tika izveidota nacionālās vienotības valdība, kurā Mačars ieņēma viceprezidenta amatu, tomēr pērn jūlijā sadursmes starp Kīra un Mačara piekritējiem izraisīja jaunu vardarbību. Bruņotajā konfliktā ir nogalināti desmitiem tūkstoši cilvēku, un 3,5 miljoni ir aizbēguši no savām mājām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu