Ungārijā protestē pret valdības politiku

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vairāki tūkstoši demonstrantu svētdien izgāja Budapeštas ielās, lai protestētu pret premjerministra Viktora Orbāna valdības stingrajiem augstākās izglītības un nevalstisko organizāciju likumiem.

Vietējie mediji lēsa, ka demonstrācijā piedalījās apmēram 10 000 cilvēku. Demonstranti rokās turēja Eiropas Savienības (ES) karogus un izkliedza saukļus «Demokrātiju! Brīvību Ungārijai!».

Demonstranti, policijas automašīnu pavadīti, devās uz parlamenta ēku.

Šis bija pēdējais protests pret likumprojektu, kas liek nevalstiskajām organizācijām atklāt, cik lielu ārvalstu finansējumu tās ir saņēmušas.

Protestētāji arī iestājas pret aprīlī pieņemtajiem grozījumiem Ungārijas augstākās izglītības likumā, kas apdraud miljardiera Džordža Sorosa dibinātās Centrāleiropas Universitātes (CEU) pastāvēšanu.

Kritiķi uzskata, ka šie centieni atspoguļo Orbāna valdības autoritārās tendences.

Eiropas Komisija (EK) ir sākusi izmeklēšanu par grozījumiem Ungārijas augstākās izglītības likumā.

Tikmēr Eiropas Parlaments (EP) trešdien pieņēma rezolūciju ar aicinājumu sākt ES līguma 7.pantā paredzēto procedūru, kas var izraisīt sankciju piemērošanu Ungārijai, tostarp apturēt tās balsstiesības ES Ministru padomē, kas ir bloka augstākā lēmumu pieņemšanas institūcija.

Tomēr šādam solim būtu nepieciešama visu pārējo dalībvalstu piekrišana, un Polija, domājams, procesu nobloķētu.

Rezolūcijā, kas tika pieņemta ar 393 balsīm «par» un 221 «pret», teikts, ka nesenie notikumi Ungārijā noveduši pie nopietnas situācijas pasliktināšanās likuma varas ievērošanā, demokrātijas un pamattiesību jomās, kas pārbauda ES spējas aizstāvēt savas vērtības.

Orbāns savukārt pauda pārliecību, ka rezolūcijas patiesais iemesls ir migrācijas jautājums un apsūdzēja Sorosu par ES politikas ietekmēšanu ar mērķi pārpludināt kontinentu ar imigrantiem.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu