Tā nav salna, bet īsts sals! Kurzemē iespējami lieli postījumi dārzos

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Zemnieki, it īpaši Kurzemē, ar bažām gaida nakti, kad sals solās sasniegt mīnus 5, vietām mīnus 7 grādus. «Tā vairs nebūs salna, bet gan sals, ar ko pietiek, lai visa gada darbs un cerētā raža būtu vējā,» saka Latvijas Augļkopju asociācijas pārstāve Kurzemes reģionā Ligita Rezgale.

«Sniegs nav pats trakākais, jo, ja snieg, temperatūra turas ap nulli. Trakākais, ka no 23.00 līdz 7.00 rītā sola skaidras debesis un mīnus 5 grādus,» saka Rezgale. Vislielākā varbūtība, ka dārzi smagi cietīs, ir Austrumkurzemes augstienē un Kurzemes vidienē – vietās, kur augļkokiem jau ir ziedpumpuri. Ja tie nosals, ražas nebūs. Augļkope stāsta, ka Kurzemē jau zied agrās ērkšķogas, jāņogas, aliču šķirnes plūmes. Ziedpumpuri ir arī ābelītēm. «Upenēm lapas jau apsala, bet tas nav trakākais.» Rezgale iesaka aukstumizturīgos dārzeņus, arī zemenes, apsegt ar agrotīklu.

Garantijas, ka augi izdzīvos, nav – atliek vien cerēt.

Kurzemē iespējami arī graudaugu postījumi. «Izdarīt neko nevar – tāda ir zemnieku dzīve,» saka augļkope. «Ceru, ka siltumu mīlošas puķes neviens ārā vēl nav iestādījis. Ja nu tomēr, es ieteiktu tās no balkona ienest uz nakti istabā.» Telpās jāienes pelargonijas un samtenes. Tulpēm un narcisēm sals nekaitēs. Atraitnītes apsals, bet pēc tam atdzīvosies, prognozē Rezgale. Pēc viņas domām, austrumu reģioni no sala cietīs mazāk, jo tur augļkoki vēl nav attīstījušies. Šogad stādītām rozēm Rezgale iesaka iesaka naktī uzlikt virsū spaini. Pārējās rozes, ja arī apsals, vēlāk atdzīvosies.

Šorīt daudzviet Kurzemē snieg, vietām snieg stipri un izveidojusies sniega kārta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu