Telekompānijas LNT zaudējumi pērn sasnieguši € 1,7 miljonus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pērn AS «Latvijas Neatkarīgā Televīzija» (LNT) strādāja ar 7,114 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 15% mazāk nekā 2015.gadā, savukārt tās zaudējumu apmērs gandrīz dubultojās, sasniedzot 1,724 miljonu eiro, liecina informācija «Firmas.lv».

Vadības ziņojumā teikts, ka apgrozījuma sarukums pērn skaidrojams ar televīzijas (TV) kanāla TV5 aizvēršanu, kuru 2016.gada marta nogalē nolemts slēgt finansiālu apsvērumu dēļ.

TV5 līdz tā darbības pārtraukšanas brīdim bija viens no nedaudzajiem TV kanāliem Latvijā, kas veidoja informatīvo saturu krievu valodā, tomēr tā krievu valodā raidošo kanālu tirgus ir ļoti piesātināts un TV5 jau vairākus gadus strādāja ar ievērojamiem zaudējumiem, kā arī tam nebija izredžu strādāt ar peļņu.

Turpretī, kanālu LNT un «Kanāls 2» reklāmas ieņēmumi pērn bija stabili, jo reklāmas tirgus 2016.gadā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, palika nemainīgs.

Kā norādīts uzņēmuma vadības ziņojumā, pērn konkurence turpināja augt, neskatoties uz TV reklāmas tirgus stagnāciju - pievienojoties jauniem TV kanāliem, pieauga arī to kanālu skaits, kas piedalās reklāmas tirgus naudas sadalē. Tam, turpretī, ir lielāka ietekme uz kanālu LNT, kas skatītājiem piedāvā pašražoto produkciju - ziņas un pašražotos raidījumus, kuru veidošanas izmaksas ir krietni lielākas nekā iepirktajam saturam.

Vienlaikus pērn tika novērots kā izmaiņas satura patēriņa paradumos ir ietekmējušas TV satura skatīšanās laiku - klasisko lineāro TV skatīšanos TV ekrānā papildina pieaugoša pārraižu arhīva funkciju izmantošana, kā arī TV satura skatīšanās viedierīcēs.

Atbilstoši vadības ziņojumam, LNT 2016.gadā konsolidētās skatīšanās daļā veidoja 7,9%, piedzīvojot kritumu no ceturtās uz piekto pozīciju skatīšanās laika daļas līderu sarakstā, zaudējot Latvijas teritorijā retranslētajam kanālam krievu valodā «NTV Baltic Mir».

Pērn skatītākie raidījumi kanālā LNT bija LNT producētais izklaides šovs «Lauku sēta», kā arī dažādi tematiskie raidījumi, koncerti un speciālie izlaidumi par sabiedrībai aktuālām tēmām. Tāpat popularitāti saglabāja LNT Ziņu dienesta raidījumi «Top 10» un «Degpunktā», kā arī vakara ziņu izlaidums «LNT ziņas 20:00» un ziņu izlaidums rīta blokā «900 sekundes».

Ziņojumā teikts, ka pērn tika pabeigtas investīcijas LNT jaunajā studijā, kurā turpmāk tiks filmēti LNT Ziņu dienesta raidījumi.

Tāpat 2016.gadā tika papildināts kanāla LNT piedāvātā satura klāsts ar kulinārijas tēmai veltītu raidījumu «Mana mamma gatavo labāk nekā tavējā», kā arī mājokļa pārvērtību raidījumu «Jauna telpa».

Vienlaikus LNT turpināja iepriekš iedibinātu svētku programmu tradīcijas kā Patriotu nedēļa, kā arī jau gadu gaitā veidotos atbalsta labdarības projektus «Eņģeļi pār Latviju» un «Labestības diena», kuru laikā katru gadu tiek sniegta palīdzība bērniem ar veselības traucējumiem.

LNT vadība ziņojumā norādījusi, ka 2017.gadā tā turpinās strādāt gan pie kanāla LNT, gan «Kanāla 2» satura uzlabošanas, ņemot vērā satura patēriņa paradumus ne tikai TV, bet arī digitālajā vidē, vienlaikus rūpīgi izvērtējot konkrēto produktu rentabilitāti, lai nākotnē uzņēmums varētu strādāt ar peļņu.

Turpmākā uzņēmuma attīstība lielākoties ir saistīta ar pastāvošajiem un turpmākajiem Konkurences padomes (KP) ierobežojumiem.

Atbilstoši ziņojumam, 2017.gada martā līdzšinējais LNT īpašnieks Zviedrijas mediju koncerns «Modern Times Group» paziņoja par savu raidorganizāciju biznesa pārdošanu Baltijas valstīs, tostarp biznesa vienības LNT, starptautiskajai privātā kapitāla investīciju kompānijai «Providence Equity Partners». Darījuma slēgšana varēs notikt tikai pēc vietējo uzraugošo iestāžu apstiprinājuma, kas uz pārskata gada noslēgšanas brīdi nav veikts.

Tāpat norādīts, ka uz gada pārskata sastādīšanas brīdi paliek spēkā arī līdzšinējie 2012.gada 1.jūnija «MTG Broadcasting» AB veiktā LNT iegādes darījuma ierobežojumi, kurus noteikusi KP. Tai līdz 2017.gada beigām ir spēkā tiesības likt apvienošanās dalībniekiem daļu savu aktīvu pārdot. Iepriekšminēto ierobežojumu darbības laikā līdz šā gada darbības pārskata sagatavošanas datumam LNT nav saņēmis informāciju, ka ierobežojumi netiktu ievēroti. Uzņēmuma vadība turpina rūpīgi uzraudzīt, lai LNT turpinātu pildīt KP noteiktos regulējumus.

LNT 2015.gadā strādāja ar 8,368 miljonu eiro apgrozījumu un zaudējumiem 905 950 eiro apmērā.

AS «Latvijas Neatkarīgā televīzija» dibināta 1996.gadā. Kompānijas pamatkapitāls ir 2,663 miljoni eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu