Lepēna: Francija nav atbildīga par ebreju deportāciju

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP

Francijas prezidenta vēlēšanu galēji labējā kandidāte Marina Lepēna svētdien intervijā radio RTL pauda pārliecību, ka Francija nav atbildīga par ebreju deportēšanu uz nacistu nāves nometnēm Otrā pasaules kara laikā, ar to izpelnoties vēlēšanu konkurentu un Izraēlas nopēlumu.

«Es neuzskatu, ka Francija būtu atbildīga par [operāciju] «Vel d'Hiv»,» sacīja politiķe, izsakoties par vairākus tūkstošu ebreju nogādāšanu Parīzes stadionā «Vel d'Hiv» 1942.gada jūlijā, no kurienes viņi tad tika aizvesti uz nacistu nāves nometnēm.

«Ja kāds bija atbildīgs, tad tie bija tie, kas tobrīd bija pie varas. Tā nebija Francija,» skaidroja Lepēna.

Francijas bērniem tiek mācīts kritizēt savu valsti un raudzīties tikai uz tās tumšākajiem posmiem, viņa piebilda.

«Es gribu, lai mēs atkal būtu lepni par to, ka esam francūži,» uzsvēra politiķe.

«Francija un Republika bija Londonā» Otrā pasaules kara laikā, bet «Višī režīms nebija Francija», vēlāk rakstiskā paziņojumā norādīja Lepēna.

Politiķe atgādināja, ka tāda bijusi Francijas prezidentu, arī Šarla de Golla, nostāja, līdz bijušais prezidents Žaks Širaks «aplami» nolēmis 1995.gadā atzīt valsts lomu ebreju vajāšanās.

«Tas neatbrīvo no faktiskas un personīgas atbildības tos francūžus, kas piedalījās šausmīgajā operācijā «Vel d'Hiv»,» uzsvēra politiķe.

Lepēnas izteikumus nosodījuši vairāki viņas vēlēšanu konkurenti, arī centrists Emanuels Makrons, un Izraēla.

Lepēna, šādi izsakoties, pieļāvusi «nopietnu kļūdu», sacīja Makrons.

«Daži bija aizmirsuši, ka Marina Lepēna ir Žana Marī Lepēna meita,» raidorganizācijai BFM TV sacīja politiķis, kuram aptaujas prognozē uzvaru 23.aprīlī un 7.maijā gaidāmajās prezidenta vēlēšanās.

Lepēnas tēvs vairākas reizes notiesāts par rasismu un antisemītismu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu