ASV Kongresa līderi atbalsta triecienu Sīrijai

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Abu ASV lielo partiju Kongresa līderi ceturtdien pauduši atbalstu prezidenta Donalda Trampa rīkojumam par militāru triecienu Sīrijas gaisa spēku bāzei, tomēr likumdevēji arī pauduši iebildumus pret tālākiem soļiem bez Kongresa pilnvarojuma.

«Ir pareizi garantēt, ka [Sīrijas prezidents Bašars al] Asads zina - kad viņš veic šādas nelietīgas zvērības, viņš par to samaksās,» paziņojumā apliecināja Senāta demokrātu mazākuma līderis Čaks Šūmers.

Pārstāvju palātas spīkers republikānis Pols Raiens triecienu Sīrijai raksturoja kā «atbilstošu un attaisnojamu», piebilstot - ar šo triecienu tiek «skaidri apliecināts, ka Asada režīms nevar vairs rēķināties ar ASV bezdarbību, kad viņš veic zvērības pret Sīrijas tautu».

Senators republikānis Džons Makeins, kurš ir pazīstams ar savu kareivīgo nostāju, uzbrukumu raksturoja kā «uzticības cienīgu pirmo soli».

«Atšķirībā no iepriekšējās administrācijas prezidents Tramps izšķirīgā brīdī Sīrijā stājās tieši pretī un rīkojās».

Vairāki likumdevēji, arī Raiens un Šūmers, uzsvēra, ka Trampam ir jākonsultējas ar Kongresu par atbilstošu ASV stratēģiju pret Sīriju.

Senators demokrāts Bens Kardins sacīja, ka trieciens «paudis skaidru signālu» par ASV apņēmību.

«Tomēr - un es nevaru to uzsvērt pārāk daudz - jebkādas Trampa administrācijas ilgtermiņa vai plašākas militāras operācijas Sīrijā ir jāveic, konsultējoties ar Kongresu,» viņš sacīja.

Kā ziņots, ASV piektdienas naktī raidīja 59 spārnotās raķetes «Tomahawk» uz gaisa spēku bāzi Sīrijā, atriebjoties par šonedēļ Sīrijā notikušo ķīmisko ieroču uzbrukumu civiliedzīvotājiem, paziņoja ASV amatpersonas.

ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka šis gaisa trieciens veikts ASV «vitālās nacionālās drošības interesēs». Viņš arī aicināja «civilizētās nācijas» «izbeigt slaktiņu un asinsizliešanu Sīrijā».

Tas bija pirmais tiešais ASV uzbrukums Sīrijas prezidenta Bašara al Asada valdībai, ASV bruņotajiem spēkiem izpildot prezidenta Donalda Trampa nozīmīgāko militāro pavēli kopš viņa inaugurācijas.

Raķetes tika izšautas uz Sīriju no ASV 6.flotes karakuģiem «Porter» un «Ross» Vidusjūras austrumos. Tās tika raidītas uz Šairatas lidlauku, no kura, kā uzskata ASV, bija izlidojušas Sīrijas lidmašīnas, veicot ķīmisko uzbrukumu. Raķetes tika mērķētas uz aviobāzes lidmašīnām un skrejceļiem.

«Šī vieta bija saistīta ar Sīrijas režīma ķīmisko ieroču programmu un tieši saistīta ar šausmīgo 4.aprīļa ķīmisko ieroču uzbrukumu,» sacīja Baltā nama amatpersona.

«Mēs ar lielu ticamības pakāpi lēšam, ka šonedēļ notikušais ķīmisko ieroču uzbrukums tika veikts no šīs vietas ar aviāciju, kas pakļauta Asada režīma pavēlniecībai,» piebilda šī amatpersona.

«Mēs ar līdzīgu ticamības pakāpi arī lēšam, ka Asada režīms šajos uzbrukumos izmantoja nervu gāzi, kas līdzīga zarīnam,» sacīja amatpersona.

Trieciens bija negaidīts, jo Tramps kā ASV prezidenta kandidāts bija brīdinājis ASV neiesaistīties Sīrijas pilsoņkarā, kurš sākās pirms sešiem gadiem. Tramps tomēr asi reaģēja uz otrdien notikušo ķīmisko uzbrukumu, nosaucot to par «cilvēces negodu», ar kuru tikušas pārkāptas «daudzas līnijas».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu