Dr. A. Kušpelo: Čūlas ir izārstējamas!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: scanpix.ee/panthermedia.net

Trofiskā čūla nav tikai kosmētiska problēma, bet arī slimība. Tā ietekmē dzīves kvalitāti, jo pieskaitāma pie slimībām, par kurām nerunā skaļi. Tā kā visas čūlas ir inficētas un, ja baktēriju koncentrācija pārsniedz kritisko līmeni, parādās arī iekaisuma klīniskās izpausmes - sāpes, apsārtums, pietūkums, sulošanās un nepatīkama smaka. «Tomēr vairumam pacientiem, kuri cieš no ilgstoši nedzīstošām trofiskām čūlām, priekšstats par tās ārstēšanas metodēm ir maldīgs. Lai izprastu trofiskās čūlas izcelsmi un pielāgotu atbilstošu ārstēšanu, vispirms jādiagnosticē saslimšanas iemesls,» atzīst SIA Veselības centrs 4 (VC4) ķirurģe, brūču ārstēšanas speciāliste Aleksandra Kušpelo.

Ilze Apine, SIA Veselības centrs 4 sabiedrisko attiecību speciāliste

Čūlas iemesls var būt:

  • hroniska venoza nepietiekamība ar ādas trofikas izmaiņām;

  • išēmiska čūla, kuras iemesls ir okluzējošās artēriju saslimšanas;

  • neiropātiska čūla;

  • posttraumatisks osteomelīts;

  • ādas vēzis ar izčūlojumiem;

  • vairāku iepriekšminēto iemeslu komplekss.

Diagnostika balstās uz rūpīgas anamnēzes ievākšanu, kliniskajām analīzēm, apskatēm un «zelta standartu slimnieku izmeklēšanā» - zemādas un dziļo vēnu duplekso skenēšanu, segmentālo doplerogrāfiju un digitālo flebogrāfiju. Noteikti nepieciešams uzsējums no čūlas ar sekojošu mikloforas jutības pret antibiotikām noteikšanu. Iespējams, būs jāveic arī rentgens, sintogrāfija, magnētiskā rezonanse, datortomogrāfija un citi izmeklējumi.

Atkarībā no čūlas veida un blakussaslimšanām, katram pacientam tiek piemērota individuāla ārstēšana, Ja, piemēram, Jūsu kaimiņiene čūlu ir izārstējusi ar kādu «paštaisītu» ziedi, tas nenozīmē, ka arī Jums tā palīdzēs. Ja vēlas rezultātu, nedrīkst nodarboties ar pašārstēšanos un pārstāt čūlas ārstēšanu. Čūlu ārstēšana ir komplekss mērķtiecīgs pasākums un sevī iekļauj lokālo terapiju, medikamentozo terapiju un arī kompresijas terapiju, it īpaši venozās izcelsmes trofiskas čūlas gadījumā. Tiek pielietota intermitējošā pneimokompresija, manuālā vai mehāniskā limfodrenāža, taču ikdienā vajadzētu lietot kompresijas (elastīgās) saites īsā iestiepumā vai II, III funkcionālās klases kompresijas zeķes, kuras, veicot atbilstošus mērījumus, nozīmē tikai ārsts.

Patlaban trofisko čūlu ārstēšanai VC4 sāk pielietotPRP procedūras. Tās laikā pacientam tiek noņemts neliels daudzums asiņu, kuras tiek ievietotas speciālā iekārtā un centrifugētas, cikla beigās iegūstot ar trombocītiem bagātinātu plazmu (PRP).PRP satur ļoti daudz vērtīgas sastāvdaļas, kā olbaltumvielas, barības vielas, augšanas faktorus, kurus ievadot ādā injekciju veidā, tiek nodrošināta jauna augstvērtīgāka kolagēna un hialuronskābes sintēze, kas stimulē apasiņošanu un veicina efektīvāku dzīšanu.

Kompresijas zeķes, gan saites ar dažādu izstiepjamību, apvienojumā ar ķermeņa kustībām palielina asinsrites ātrumu aptuveni divas reizes un paātrina vielmaiņas procesus. Kompresijas zeķes piemērotas valkāšanai gan sievietēm, gan vīriešiem. Taču pirms zeķu iegādes jākonsultējas ar ārstu, kurš precīzi nomēra kāju un nozīmē atbilstošas klases kompresijas zeķes. Precīzāku mērījuma noteikšanai pieejama arī jaunās paaudzes digitālā mērīšanas iekārta BodyTronic 600,kas mēra kājas no pirkstu galiem līdz pat gurnu daļai. Izmantojot 3D attēlu, tiek aprēķināts ķermeņa apkārtmērs un garums, kas kalpo kā paraugs, lai izvēlētos vispiemērotāko BAUERFEIND kompresijas zeķes izmēru. Specifiskai ārstēšanai ir iespējams veikt arī individuālu ceļu un potīšu mērīšanu.Šī iekārta atvieglo ne tikai mērījuma veikšanu, bet arī paātrina tā gaitu! Jāatceras, ka kompresijas zeķu efektu nosaka to kvalitāte. Izvēloties kompresijas zeķes, uzmanību jāpievērš tam, lai tās atbilst ārstniecības prasībām,nemaina noteikto spiedienu 6 mēnešus,sastāv no gaisa caurlaidīga materiāla – mikrošķiedras,nodrošina ādas aizsardzību, ir apstrādātas ar ādu mīkstinošām dabīgām vielām. Turklāt,lai kompresijas zeķes sniegtu gaidīto rezultātu, tās jānēsā regulāri, kā arī tām precīzi jāatbilst kājas formai un lielumam.Nepareiza to lietošana var izsaukt venozās atteces pasliktināšanos. Tāpēc pats pacients kompresijas terapiju uzsākt nedrīkst un pirms zeķu iegādes noteikti jākonsultējas ar ārstu.

Tāpat hronisku brūču un čūlu veiksmīgas ārstēšanas pamatā lielu lomu ieņem to rūpīga attīrīšana no dzīvotnespējīgiem audiem un mikrobu plēves, kas kavē brūču dzīšanu. Standarta medicīnas iestādēs pielieto dažādas čūlu attīrīšanas metodes- marli vai speciālu švammi un antibateriālos līdzekļus, šķēres vai skalpeli un fizioloģisko šķīdumu utml., kas ir ne tikai sāpīgas un traumatiskas (tiek skarti arī veselie audi un asinsvadi) metodes, bet arī nesniedz vēlamo rezultātu. Taču Latvijā ir sperts veiksmīgs solis pretim čūlu ārstēšanai un Veselības centrā 4 ir pieejama jaunākā čūlu attīrīšanas Soring tehnoloģija, kad ar zemas frekvences ultraskaņas viļņiem, pielietojot fizioloģiskā šķīdumu, brūce tiek attīrīta. Procedūras laikā pielietotā ultraskaņa uzlabo skābekļa piekļuvi audiem, līdz ar to tiek sekmēta arī mikrobu bojāeja un uzlaboti čūlas dzīšanas procesi. Šī iekārta ir ļoti saudzīga pacientam- procedūru veic ambulatori vietējā anestēzijā (vai pat bez tās). Soring tehnoloģija ietver trīs veida uzgaļus, ar kuru palīdzību ļoti rūpīgi var attīrīt dažāda veida brūces (izgulējumi, apdegumi, diabēta pēdas čūlas, komplicētas un nedzīstošām pēcoperāciju brūces u.c.), atdalot dzīvotnespējīgos audus un iztīrot brūču «kabatas». Atšķirībā no citu ražotāju piedāvātajām iekārtām, šīs tehnoloģijas uzgaļus ir iespējams sterilizēt autoklāvā un lietot atkārtoti. Līdz ar to samazinās šo procedūru pašizmaksa un tās kļūst pieejamas plašākam pacientu lokam. Pielietojot šo metodi, nepieciešamo attīrošo procedūru skaits samazinās, šī iekārta paver lielāku iespēju palīdzēt tam cilvēku lokam, piemēram, lauku iedzīvotājiem, kuru iespējas doties uz lielpilsētu un saņemt augsti kvalificētus medicīnas pakalpojumus finansiālu apsvērumu dēļ ir ierobežotas.

Īpaša uzmanība jāpievērš arī čūlas kopšanai. Pirmkārt, nekādā gadījumā nedrīkst lietot streptocīda pulveri. Diemžēl šis līdzeklis «cementē» čūlas virsmu. Taču čūla dzīst tad, ja tā ir pietiekoši mitra. Visbiežāk pielieto hidrogēlus, kuru sastāvā ir infekciju kontrolējošie aģenti (sudrabs vai jods) un viela, kura veicina čūlas dzīšanu. Otrkārt, mūsdienīgiem pārsienamajiem materiāliem ir konkrētas prasības. Pārsienamais materiāls jāizvēlas, ņemot vērā čūlas klīnisko stāvokli, inficēšanas pakāpi, raksturu un dzīšanas procesa stadiju. Jāatceras, ka trofiskās čūlas ārstēšana ir dinamisks process, kas var mainīties ik dienas. Tādēļ pārsienamā materiāla izvēlei jābūt tikpat dinamiski - elastīgai, jo nav pārsēja, kuru var pielietot visās ārstēšanas stadijās. Galvenais - lai materiāls ir gaisa caurlaidīgs, saudzējošs, absorbē šķidruma pārpalikumu, ļauj dziedēt čūlu mitrā vidē. Pārsienamais materiāls nedrīkst lipt pie čūlas virsmas, tam jāsamazina sāpes un jāiztur. Latvijā ir pieejami ļoti dažādi plaši pazīstamu ražotāju pārsienamie materiāli, taču konkrēto izvēli noteikti jāatstāj ārstējošā ārsta ziņā.

«Pats svarīgākais priekšnoteikums sekmīgam ārstēšanas procesam ir pacienta motivācija, ārstēšanas būtības izpratne un pilnīga pacienta un medicīnas personāla abpusēja paļāvība, uzticība un sadarbība. To, ka čūlas ir izārstējamas, apstiprinājuši starptautiskie multicentriskie pētījumi,» atzīst. A. Kušpelo.

Paciente Skaidrīte Tutiņa ar pārliecību atzīst – dr.Kušpelo ir zelta rokas un prāts!

Taujāta kā rīdziniece Skaidrīte Tutiņa nonākusi pie dakteres Aleksandras Kušpelo, paciente atceras ka viss sācies pirms vairākiem gadiem, kad uz kājas parādījusies nopietna slimība- roze. Slimībai progresējot kundze nonākusi slimnīcā, tomēr viņas ģimenes ārste mudinājusi uzmeklēt Veselības centrā 4 strādājošo brūču ķirurģi- dr.Kušpelo.

Atceroties pirmo tikšanos, paciente Skaidrīte Tutiņa atzīst, ka daktere aktīvi iesaistījusies problēmas risināšanā, tajā ieguldot visu sirdi un dvēseli. Trofiskās čūlas pilnīga izārstēšana ir laikietilpīgs process, tādēļ Skaidrīte pie dr.Kušpelo ārstējas jau piekto gadu. Kā nosaka paciente- čūla jau bijusi sadziedēta, tomēr, acīmredzot organisms nav bijis pietiekami spēcīgs, lai slimību uzveiktu pilnībā, un pēc kāda laika čūla izveidojusies atkal.

Stāstot par dakteri, Skaidrīte atzīmē īsi un skaidri: «Daktere Kušpelo ir daktere ar lielo burtu- iecietīga, zinoša, saprotoša, vienkārša. Daktere ļoti iedziļinās savā pacientā- izpēta problēmas sakni un pats galvenais- daktere zina ko dara, zina kā vislabāk sasniegt rezultātu.

Paciente Skaidrīte ir novērojusi, ka pie dakteres Kušpelo brauc pacienti no visas Latvijas, jo stāsti par viņas zelta rokām un zelta prātu, no «mutes mutē» ir pārceļojuši visu valsti.

Skaidrīte ir novērojusi, ka arī dakteres māsiņa Indra vienmēr ir smaidoša un lieliski komunicē ar pacietiem, tādēļ braucot pie ārstes vienmēr zināms, ka konsultācija notiks mierīgā, iejūtīgā un labā gaisotnē.

Paciente Skaidrīte Tutiņa dakterei Kušpelo novēl veiksmi, veselību un visu to labāko, jo kā atzīst Skaidrīte – šī ir patiesi lieliska daktere, kurai no sirds rūp savs pacients!

Pacients Jānis Strauts atzīst: «Pirms nonācu pie dr.Kušpelo, izbraukāju pusi Latvijas!»

Pacients Jānis Strauts 180 km garo ceļu no Apes novada pie dakteres Aleksandras Kušpelo mēro regulāri. Savas čūlas ārstēšanā Jānis gājis garu ceļu, pabūts gan Rīgas, gan lielāko Latvijas pilsētu slimnīcās, sanācis palīdzību meklēt arī plaši reklamētās privātklīnikās, tomēr problēmu tā arī nav izdevies atrisināt. Iepriekš Jānim pat veikta ādas pārstādīšanas operācija Vācijas speciālistu uzraudzībā, tomēr tā izrādījusies neveiksmīga, un problēmas turpinājušās

Pēc vairāku gadu cīņas ar čūlu, pie Jāņa nonākusi informācija, ka Veselības centrā 4 strādājot ķirurģe, kas specializējusies kāju venozo čūlu ārstēšanā- dr. Aleksandra Kušpelo. Pirmās konsultācijas laikā, daktere uzstādījusi mērķi- ja Jānis klausīšot visus norādījumus un stingri ievēros ārstes noteikumus, rezultāti neizpaliks.

Šobrīd Jānis atzīst, ka problēma jau ir gandrīz uzveikta, un panākumu pamatā ir ārstes ieteikumu 100% ievērošana. Jānis norāda, ka savā dzīvē ir ārstējies pie ļoti daudziem ārstiem, tomēr Dr.Kušpelo viennozīmīgi ir pelnījusi tikai vislabākos vārdus un visaugstāko atzinību.

«Lai dakterei neapsīkst darba spars un iejūtība pret saviem pacientiem, kaut visi ārsti ņemtu paraugu no dr. Kušpelo kā būtu jāveido komunikācija ar cilvēkiem!» atzīst Jānis un atzīmē, ka visai Latvijai būtu jālepojas ar tādu ārsti kā Aleksandra Kušpelo!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu