Francijas ekspremjers prezidenta vēlēšanās balsos par Makronu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Francijas bijušais premjerministrs Manuels Valss trešdien paudis atbalstu prezidenta amata kandidātam centristam Emanuelam Makronam, sakot, ka balsos par viņu vēlēšanu pirmajā kārtā 23.aprīlī.

Francijas televīzijā vaicāts, vai balsos par Makronu, Valss sacīja: «Jā, jo es uzskatu, ka republikas dēļ nedrīkst pieļaut nekādus riskus. Tāpēc es balsošu par Emanuelu Makronu,» kuram, kā prognozē aptaujas, otrajā kārtā būs jāsacenšas ar galēji labējo kandidāti Marinu Lepēnu.

Valsa lēmums ir nozīmīgs atbalsts Makronam, kurš pameta Valsa sociālistu valdību, lai izveidotu pats savu politisko kustību, kas, pēc viņa teiktā, «nav nedz labēja, nedz kreisa».

Makrons nekavējoties pateicās Valsam par viņa atbalstu, tomēr arī norādīja, ka «atjaunos sejas» Francijas politikā. Vienlaikus aptaujas liecina, ka vēlētājiem ir apnikusi politiskā elite.

Valsa lēmums par atbalstu Makronam, domājams, sadusmos sociālistu oficiālo kandidātu Benuā Amonu, kurš kreisās partijas priekšvēlēšanās sakāva Valsu.

Aptaujas liecina, ka prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā izvirzīsies Lepēna un Makrons, kurš tad galēji labējo kandidāti sakaus ar 20 procentpunktu pārsvaru.

Tiesa gan, ņemot vērā līdzšinējās kampaņas neprognozējamību, kā arī vēlēšanu pārsteigumus Lielbritānijā un ASV, analītiķi mudina izturēties ar zināmu piesardzību pret šiem paredzējumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu