Vanaga: RPIVA likvidācija bija «paspēlēšanās ar demokrātiju», bet lēmuma pamatā ir politika un nauda

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) likvidācijas process bija «paspēlēšanās ar demokrātiju», turklāt lēmuma pamatā ir politika un nauda, pārliecināta Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Vanaga aģentūrai LETA norādīja, ka otrdien valdības sēdē iesaistītās puses cerēja, ka būs iespēja panākt «pus soli atkāpšanās». «Bija cerība, ka iesaistītajām pusēm vēl ļaus izrunāt neskaidros jautājumus,» teica Vanaga, piebilstot, ka tas nenotika.

Viņas ieskatā šodienas lēmums ieies vēsturē kā visātrāk virzītā šāda līmeņa reforma, vienlaikus piebilstot, ka «šai reformai apakšā ir politika un nauda, kā arī zināma cinisma deva».

Vanaga uzskata, ka šodienas valdības sēde, izskatot RPIVA jautājumu, bija «paspēlēšanās ar demokrātiju». «Visus uzklausīja, ļāva «nolaist tvaiku», bet vienlaikus normāla sociālā dialoga nebija,» sacīja Vanaga. No sociālā dialoga tā arī ir «paraugstunda» - «arī demokrātiju var ielikt pēdiņās - parunāja un pielēma,» piebilda arodbiedrības vadītāja.

LIZDA priekšsēdētāja pauda neapmierinātību ar to, ka visa RPIVA nauda, kā arī nekustamie īpašumi tiks nodoti Latvijas Universitātei (LU). Viņasprāt, tas viss būtu bijis jāsadala proporcionāli arī starp Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju. Tāpat Vanaga izteica priekšlikumu, ka RPIVA uzkrājumus būtu varējis ielikt IZM budžeta resorā un sadalīt augstskolu personāla atalgojuma palielināšanai.

«Bet viss aiziet vienai augstskolai pedagoģijas programmai. LU ir vajadzīga nauda Torņkalna studentu pilsētiņai. Tāpēc atļaujos tik ciniski teikt, ka lēmuma pieņemšanas pamatā ir nauda un politika,» teica Vanaga.

LIZDA neatkāpjas no atziņas, ka reformas augstākajā izglītībā ir nepieciešamas, taču Vanaga atkārtoti uzsvēra, ka tās nedrīkst īstenot ar šādām metodēm.

Kā ziņots, valdība šodien lēma likvidēt RPIVA, to pievienojot LU. Akadēmija kā atsevišķa iestāde beigs pastāvēt 1.oktobrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu