RPIVA likvidācijas procesā izgaismojas nepilnības augstskolu normatīvajā regulējumā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) likvidācijas procesā izgaismojušās nepilnības pastāvošajā normatīvajā regulējumā.

Šodien Ministru kabinets bija apņēmies beidzot pieņemt lēmumu saistībā ar RPIVA likvidāciju, to pievienojot Latvijas Universitātei (LU). Neskatoties uz to, ka par šo jautājumu tiek diskutēts jau aptuveni trīs mēnešus, valdības sēdē vēl aizvien aktuāls bija jautājums, vai Ministru kabinets vispār drīkst reorganizēt vai likvidēt augstākās izglītības iestādi.

Augstskolu likums nosaka, ka lēmumu par valsts augstskolas un valsts koledžas reorganizāciju vai likvidāciju pieņem Ministru kabinets pēc izglītības un zinātnes ministra vai attiecīgās nozares ministra ierosinājuma.

Jautājumu, vai Ministru kabineta lēmums patiesi garantē sekmīgu augstskolas reorganizācijas vai likvidācijas īstenošanu, procesa gaitā uzdeva gan RPIVA vadība, gan Rektoru padomes ģenerālsekretārs Jānis Bernāts, gan juridiskais birojs «Sorainen».

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) uzsvēra, ka debatēs par RPIVA likvidāciju tiek apšaubīta Ministru kabineta kompetence reorganizēt vai likvidēt augstskolu. «Vai tādēļ Augstskolu likums ir tukšs un svītrojams?» jautāja ministrs.

Viņš skaidroja, ka augstskola vai tās filiāle sāk darbu no tās reģistrācijas augstskolu reģistrā, bet pēc tam sākas pārējie procesi - licencēšana, akreditācijas utt. «Ja atzīstam [Augstskolu likuma] 11.panta 2.daļu par rīcībnespējīgu, tad sanāk, ka augstskolu nekad nav iespējams likvidēt, ja pašas augstskolas Satversmes sapulce to tā nav lēmusi. Jāsaprot, ka augstskola nepastāv savās interesēs, bet gan sabiedrības,» uzsvēra Šadurskis.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (V) pēc vairāku klātesošo uzklausīšanas lūdza Valsts kanceleju skaidrot sēdes dalībniekiem Ministru kabineta tiesības augstskolas likvidācijas procesā.

Valsts kancelejas pārstāve klātesošajiem skaidroja, ka normu novecošana nevar kalpot par iemeslu, lai noraidītu MK tiesības reorganizēt vai likvidēt augstskolu.

Rektoru padomes priekšsēdētājs Arvīds Barševskis atzina, ka diskusijās parādījusies virkne momentu, kas norāda, ka tuvākajā laikā būtu jāķeras pie Augstskolu likuma precizēšanas.

Kā ziņots, Ministru kabinets šodien pieņēma lēmumu ar 1.oktobri likvidēt RPIVA, to pievienojot LU.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu