10 gadījumi, kad vēlams veikt vēnu izmeklēšanu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto VC4

10 pazīmes, kas liecina, ka laiks doties pie flebologa.

  • Ja cilvēkam rados vērojamas vēnu slimības. Ja ar vēnu varikozi slimo tikai viens no vecākiem, zēniem šī slimība var iedzimt 25 procentos, bet meitenēm 62 procentos gadījumu. Ja abiem vecākiem ir konstatēta vēnu varikoze gandrīz 90 procentos gadījumu šo pataloģiju pārmanto. Vēnu varikoze bieži mēdz iedzimt ik pēc vienas paaudzes.
  • Ap 30–35 gadiem sievietēm, jo šajā periodā daiļā dzimuma pārstāvēm ļoti bieži parādās vēnu varikoze. Tomēr, ja slimība ir iedzimta, tā var progresēt meitenēm jau 13, 14 gadu vecumā.
  • Lieto hormonālo kontracepciju un līdztekus smēķē, savām vēnām jāvelta pastiprināta uzmanība. Šādā gadījumā, ja ir varikozas vēnas, trombozes risks palielinās desmitkārtīgi. Jāatzīst, ka pat pasīvām smēķētājām nav ieteicama hormonālā kontracepcija, lai izvairītos no vēnu varikozes. Ja ir risks veidoties varikozām vēnām, hormonālie līdzekļi to palielinās. Tā kā hormonālos preparātos esošā viela progesterons atslābina plāno muskuļu slānīti, kas ir vēnas sieniņā, vēnai ir grūtāk nodrošināt pareizu asins plūsmu no kājas pēdas uz organismu. Sāk darboties gravitācijas spēka izraisīta pretēja virziena plūsma (no augšas uz leju). Pirms hormonālo līdzekļu lietošanas uzsākšanas vēlama vēnu diagnostika, jo ar neapbruņotu aci pirmās varikozes pazīmes manīt nevar.
  • Pēc mazuļa piedzimšanas, jo par riska faktoru kalpo arī grūtniecība. Šajā laikā sievietes organismā notiek hormonālas izmaiņas un asinīs palielinās sievišķo hormonu līmenis, kā rezultātā vēnu sieniņas kļūst vājākas. Vēlīnā periodā, auglim nospiežot iegurņa vēnas, rodas papildu spiediens, traucējot normālai asinscirkulācijai un līdz ar to arī pēc bērna piedzimšanas vēnu varikoze var turpināt attīstīties.
  • Ja ir bieži un ilgstoši tiek nospiesta paceles vēna. Arī daudzas stundas atrodoties tupus stāvoklī, piemēram, puķu dobē, tiek traucēta asins cirkulācija.
  • Sportistiem, kam bieži tiek pārslogoti kāju muskuļi, jo tad ir liela iespējamība iedzīvoties vēnu problēmās.
  • Ja ir liekais svars, jo tā ietekmē pastiprinās slodze uz kājām.
  • Ja ilgstoši un regulāri (vairāk nekā četras stundas) uzturas karstumā vai strādā fiziski smagu darbu, jo tad paplašinās asinsvadi un to funkcionālā spēja samazinās.
  • Ja valkā augstpapēžu apavus, kas ne tikai veicina plakanās pēdas veidošanos un pastiprinātu pēdas svīšanu (tiek nospiesti sviedru dziedzeri, kas atrodas pēdas spilventiņos pie pirkstiem), bet arī vēnu varikozi. Staigājot kurpēs uz augstiem papēžiem, tiek nostiepts ikru muskulis, kas ir galvenais venozais pumpis, un vēnās veidojas asins sastrēgums, kas ir «labvēlīga augsne» vēnu varikozei. Ne velti ar to 3– 4 reizes biežāk slimo sievietes.
  • Ja nomāc nekonkrēta nepatīkama sajūta kājās, tās pastāvīgi ir nogurušas, kā pielietas ar svinu, veidojas tūska, smeldzošas sāpes kāju ikru rajonā (dažkārt kāju ikru muskuļos mēdz būt arī krampji).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu