Baltkrievijā tiesā 50 «parazītu nodokļa» protestu dalībniekus

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Baltkrievija ceturtdien sāka izskatīt pēdējā protesta akciju vilnī aizturēto 50 cilvēku lietas, vēsta cilvēktiesību aktīvistu organizācija «Vjasna».

Baltkrievijas pilsētu ielās šogad izgājuši tūkstošiem cilvēku, protestējot pret valdības ieceri iekasēt tā dēvēto parazītisma nodokli.

Baltkrievija jau ir piespriedusi 43 agrāko protestu dalībniekiem, arī četriem pazīstamiem opozīcijas līderiem, apcietinājumu policijas cietumos.

Civildrēbēs ģērbušies policisti aizturējuši protestu dalībniekus, kad viņi no demonstrācijām Minskā, Mogiļevā un Grodņā sabiedriskajā transportā devušies mājās, norāda «Vjasna» pārstāvji.

Protestētāji tiek apsūdzēti par sīko huligānismu, demonstrāciju noteikumu pārkāpumiem un nepakļaušanos amatpersonām.

Dažiem aktīvistiem piespriestas 12 līdz 15 dienas policijas cietumos, citiem - naudassodi.

Minskā, kur demonstrācijā piedalījās 3000 cilvēku, 28 piespriests ieslodzījums policijas cietumos. Divi pieteikuši badastreiku.

«Likums pret sabiedrības parazītiem», kā tas iedēvēts tautā, prasa, lai personas, kas strādā mazāk par 183 dienām gadā, samaksā valdībai kompensāciju par zaudētajiem nodokļiem, kas parasti ir aptuveni 237 eiro.

Personām, kas oficiāli reģistrējušās kā bezdarbnieki, nodoklis nav jāmaksā, bet ir katru mēnesi jāveic sabiedriskais darbs.

Piekāpjoties protestētājiem, Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko pagājušajā nedēļā paziņoja, ka «parazītu» nodoklis šogad netiks piemērots.

Tomēr prezidenta lēmums nav protestētājus nomierinājis, un demonstrācijās izskanējuši arī aicinājumi Lukašenko atkāpties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu