Turcija par konfliktu ar Nīderlandi: ES kritika «nav neko vērta»

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Turcija otrdien noraidījusi Eiropas Savienības (ES) kritiku par diplomātisko konfliktu ar Nīderlandi, paziņojot, ka tā neesot neko vērta. Brisele par Nīderlandes lēmumu neļaut nosēsties Turcijas ārlietu ministra lidmašīnai, kas bija ieradusies uz aģitācijas pasākumu par Turcijas prezidenta pilnvaru paplašināšanu, izteicās, ka « tas ir Berlīnes un Hāgas kompetencē». Uz to Turcijas Ārlietu ministrija reaģēja ar nosodījumu, ka ES selektīvi piemērojot demokrātiskās vērtības.

«ES tuvredzīgajam paziņojumam nav nekādas vērtības,» paziņoja Ārlietu ministrija.

Tā vietā, lai mēģinātu mazināt spriedzi, ES vairo ksenofobiju un naidīgu attieksmi pret Turciju, nostājoties to valstu pusē, kas pārkāpj diplomātiskās vienošanās un tiesības, uzsvēra ministrija.

Turcijas amatpersonas aizvadītajā nedēļā vēlējās Rietumeiropā uzstāties turku mītiņos, lai pārliecinātu viņus gaidāmajā Turcijas referendumā balsot par prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana pilnvaru paplašināšanu.

Nīderlandē un Vācijā šie aģitācijas plāni sastapušies ar vietējo varasiestāžu pretestību.

Turcijas ģimeņu lietu ministre Fatma Betila Sajana Kaja sestdien netika ielaista Turcijas konsulātā Roterdamā, un pēc vairākas stundas ilgām sarunām viņa tika izraidīta no Nīderlandes un eskortēta atpakaļ uz Vācijas robežu.

Sākotnēji bija plānots, ka kampaņas mītiņā pie Turcijas konsulāta Roterdamā sestdien uzstāsies Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu, bet Nīderlandes valdība anulēja nolaišanās atļauju viņa lidmašīnai, norādot uz «apdraudējumu sabiedriskajai kārtībai un drošībai».

Protestējot pret Nīderlandes lēmumu, naktī uz svētdienu Roterdamā notika plašas nekārtības, kurās piedalījās galvenokārt vietējās turku kopienas pārstāvji. Lai savaldītu protestētājus, policija bija spiesta pielietot spēku.

Turcija solīja nepalikt atbildi parādā, un prezidents Redžeps Tajips Erdogans nosauca nīderlandiešus par «fašistiem, nacistu pēctečiem, kas neko nesaprot no politikas vai starptautiskās diplomātijas».

ES pirmdien aicināja Turciju atturēties no pārspīlētiem paziņojumiem un rīcības, bet Erdogans pirmdienas vakarā vēlreiz nodēvēja nīderlandiešus par nacistiem.

Erdogans paziņoja, ka Eiropā notiekošo var uzskatīt par nacismu, «jaunu nacisma tendenci».

Brisele arī norādīja, ka tas ir Berlīnes un Hāgas kompetencē - izlemt jautājumu par Turcijas ministru ielaišanu uz aģitācijas pasākumiem savās valstīs.

Turcijas Ārlietu ministrija nosodīja Briseles paziņojumu, jo tajā situācija esot izvērtēta nepareizi un sajaukti dažādi jautājumi, lai sagrozītu izpratni par notikušo.

«Mūsu ES partneri piemēro demokrātiskās vērtības, pamata tiesības un brīvības selektīvi,» paziņoja ministrija.

Turcija arī nosodīja ES pausto atbalstu Nīderlandes valdībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu