Laikraksts: Meja gatavojas noraidīt prasību par Skotijas referendumu

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja gatavojas noraidīt Skotijas premjerministres Nikolas Stērdženas prasību rīkot jaunu neatkarības referendumu Skotijā, vēstīja laikraksts «Times».

«Premjerministre ir paziņojusi, ka tas nozīmētu balsojumu brīdī, kad viņa piedalās sarunās par «Breksitu», un es domāju, ka to diezgan droši var uzskatīt par signālu, ka šāda laika izvēle ir pilnīgi nepieņemama,» laikraksts citēja vārdā neminētu britu valdības amatpersonu.

«Būtu bezatbildīgi tam piekrist, un mēs to nedarīsim,» piebilda avots.

Laikraksts citēja arī kādu citu Mejas sabiedroto, kas norādīja, ka premjerministre gatavojas par šo jautājumu plašāk runāt tuvākajās nedēļās.

Meja arī uzsvēršot, ka gatavošanās Skotijas neatkarības referendumam graus Lielbritānijas pozīciju sarunās par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), piebilda otrs avots.

Kā ziņots, Stērdžena pirmdien paziņoja, ka nākamnedēļ prasīs reģionālā parlamenta apstiprinājumu atkārtota neatkarības referenduma rīkošanai.

Stērdžena norādīja, ka, sastopoties ar Mejas stingro pretestību Edinburgas centieniem rast kompromisu «Breksita» jautājumā, viņa izšķīrusies par atkārtota referenduma sarīkošanu laika posmā no 2018.gada rudens līdz 2019.gada pavasarim.

Iepriekšējā referendumā, kas notika 2014.gada septembrī, 55% skotu nobalsoja par Lielbritānijas vienotības saglabāšanu.

Stērdžena un viņas atbalstītāji skaidro, ka noskaņojums Skotijā ir mainījies kopš «Breksita» referenduma, kurā 62% skotu nobalsoja par palikšanu ES.

Kā liecina pētījumu centra BMG un laikraksta «Herald» aptaujas dati, šobrīd 56% skotu ir pret jauna neatkarības referenduma rīkošanu pirms «Breksita».

52% teikuši, ka ir pret Skotijas izstāšanos no Apvienotās Karalistes, noskaidrots šajā aptaujā.

Savukārt pētījuma centra «Ipsos MORI» aptauja liecina, ka neatkarības atbalstītāju un pretinieku skaits ir teju vienāds. Šajā aptaujā 49% skotu pauduši atbalstu reģiona neatkarībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu