Deputāti neapmierināti par vienotā dzimumšūnu donoru reģistra nedarbošanos

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti šodien pauda neapmierinātību ar to, ka nedarbojas vienotais dzimumšūnu donoru reģistrs, un par šo jautājumu plāno vērsties Veselības ministrijā.

Saeimas komisijā vairāki deputāti vaicāja, kāpēc ārstniecības iestādes, kas veic neauglības ārstēšanu, var uzkrāt šādu informāciju, tomēr vienotais valsts reģistrs nav izveidots. Komisijas vadītāja Aija Barča (ZZS) norādīja, ka šāds reģistrs būtu nepieciešams, lai liegtu iespēju ziedot olšūnas pārāk bieži, radot iespējamus riskus veselībai.

Savukārt Veselības ministrijas pārstāve Anita Jurševica skaidroja, ka informācija par dzimumšūnu donoriem ir sensitīvie dati, bet Eiropas regula paredz minimizēt šādas informācijas apstrādi.

Komisijas sēdē šodien bija plašas diskusijas par šo jautājumu. Līdz ar to deputāti vēl nelēma par priekšlikumiem grozījumiem Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā, kas paredzēja izmaiņas olšūnu ziedošanā nedzemdējušām sievietēm.

Saeimā iepriekš ticis atbalstīts bijušā veselības ministra Gunta Belēviča priekšlikums, kas paredz aizliegt olšūnas ziedot nedzemdējušām sievietēm. Savukārt veselības ministre Anda Čakša, līdzšinējā Labklājības ministrijas parlamentārā sekretāre Karina Korna (V) un Saeimas deputāts Edvards Smiltēns (V) iesnieguši priekšlikumus, kas rosina atteikties no šāda aizlieguma. Deputātiem vēl būs jālemj par šiem ierosinājumiem.

Kā ziņots, Saeima pērn vairākas reizes izslēdza šo likumprojektu no sēdes darba kārtības, kā arī lēma pagarināt priekšlikumu iesniegšanas termiņu.

Par ierosinājumu liegt nedzemdējušām sievietēm ziedot olšūnas bija iebildumi, tostarp pērn 16.jūnijā pret ierobežojumiem nedzemdējušām sievietēm veikt olšūnu ziedošanu pie Saeimas protestēja nedaudz vairāk par 100 cilvēkiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu