Vai jābaidās no saldajos augļos esošā cukura? Vai var palikt resns?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SPKC

Daļa augļu ir ļoti saldi, jo tajos ir daudz cukura. Bet Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta direktore Santa Līviņa intervijā TVNET saka, ka vairumam cilvēku nevajadzētu baidīties no augļos esošā cukura daudzuma.

Līviņa vērš uzmanību uz Pasaules veselības organizācijas ieteikumiem, ka pieaugušam cilvēkam ik dienas vajadzētu uzņemt ne vairāk kā 50-60 gramus jeb 10-12 tējkarotes cukura. Tas attiecas gan uz dažādos pārtikas produktos esošo dabīgo cukuru, gan rafinēto balto cukuru, ko mūsdienās pievieno ļoti daudziem produktiem.

Foto: SPKC

Vai saldi augļi ir tabu?

Diezgan daudz dabīgā cukura ir dažādos augļos, nedaudz mazāk – dārzeņos. Dabīgais cukurs ir labs ogļhidrātu avots, kas dod enerģiju. Bez cukura augļos ir arī antioksidanti, minerālvielas un šķiedrvielas, kam ir ļoti pozitīva ietekme uz veselību.

Ja vien cilvēkam nav cukura diabēts, no augļos esošā cukura daudzuma nevajadzētu baidīties.

Ēdot daudz augļu, parasti cilvēks nepaliek resns.

Dienā vajadzētu apēst vismaz piecas porcijas augļu un dārzeņu.

Dārzeņi - vēl labāki

Arī dārzeņos ir diezgan daudz cukura, bet tajos ir arī vairāk salikto cukuru un šķiedrvielu, kas nodrošina ilgāku sāta sajūtu. «Dārzeņi un augļi mums būtu noteikti jāēd. No tajos esošajiem cukuriem nav jābaidās,» Līviņa rezumē.

Foto: SPKC
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu