Pērn uzturlīdzekļi maksāti par 33 000 bērnu; alimentu parāds € 200 miljoni

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pagājušajā gadā ar uzturlīdzekļiem tika nodrošināti 33 934 bērni. Šogad bērniem līdz septiņu gadu vecumam UGFA nodrošina uzturlīdzekļus 95 eiro apmērā, bet bērniem vecumā no septiņiem līdz 18 gadu vecumam tie ir 114 eiro. Tikmēr līdz šā gada 1.janvārim kopējais neizmaksāto uzturlīdzekļu parāds bija teju 200 miljoni eiro.

Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas (UGFA) direktors Edgars Līcītis skaidroja, ka no šodienas līdz ar jauno Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumu iespējams saņemt uzturlīdzekļus, vēršoties ar iesniegumu UGFA, ja parādniekam pasludināts maksātnespējas process vai ja parādnieks nedzīvo Latvijā.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) šodien izteicās, ka iepriekšējais likums bija spēkā vairāk nekā 12 gadus. Šo gadu laikā ir izveidojusies ievērojama uzturlīdzekļu nemaksātāju parāda summa, tomēr līdz ar parādnieku publiskošanu situācija strauji uzlabojās - palielinājušies atgūtie līdzekļi. Ministrs uzsvēra, ka nelielā reforma par nemaksātāju publiskošanu ļāva īstenot šos lielos grozījumus, kā arī tāpēc tika pieņemts lēmums par uzturlīdzekļu izmaksu līdz 21 gadu vecumam, ja jaunietis vēl mācās. «Šī ir jauna ēra, jauns laikmets uzturlīdzekļu izmaksāšanas politikā,» uzsvēra Rasnačs.

Savukārt Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece tiesu jautājumos Irēna Kucina norādīja, ka pēc šīm apjomīgajām izmaiņām būs jāraugās tālāk, kādus citus liegumus valsts varētu piemērot nemaksātājiem, tostarp ministrija tagad sāks izvērtēt citu valstu praksi. Piemēram, viens no citu valstu praksē noteiktajiem liegumiem ir amatu ieņemšanas liegums.

Kopējais uzturlīdzekļu nemaksātāju parāds - gandrīz 200 miljoni eiro

Līdz šā gada 1.janvārim kopējais neizmaksāto uzturlīdzekļu parāds bija 197 556 270 eiro, liecina Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF) apkopotā informācija.

Līdz šā gada 30.janvārim kopējais parādnieku skaits, kuru vietā tika izmaksāti uzturlīdzekļi no UGF, bija 32 698 personas.

Vecākais fonda parādnieks ir 82 gadus vecs. Kopumā statistika liecina, ka aptuveni 33% gadījumu parādnieki ir vecumā no 45 līdz 65 gadiem, bet 66% - līdz 45 gadu vecumam.

Absolūti lielākā daļa jeb 95% no visiem parādniekiem ir vīrieši.

Patlaban lielākais vienas personas parāds veido 62 269 eiro. Savukārt kopējais izmaksāto uzturlīdzekļu apmērs no 2004.gada līdz 2016.gadam bija 189 647 662 eiro. Regresa kārtība atgūto līdzekļu apmērs ir 22 847 453 eiro.

Šodien spēkā stājas jaunais Uzturlīdzekļu garantiju fonda likums, kas būtiski vienkāršos un paātrinās uzturlīdzekļu saņemšanu.

No šodienas informācija par uzturlīdzekļu parādniekiem pieejama portālā «www.latvija.lv». Informācija par parādnieku te nebūs pieejama, ja parādnieks ir persona ar invaliditāti vai persona būs noslēgusi vienošanos ar UGFA par uzturlīdzekļu maksāšanas kārtību un to pildīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu