Kolumbijā FARC nemiernieki sāk demobilizācijas procesu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CHRISTIAN ESCOBAR MORA / EFE

Kolumbijas Revolucionāro bruņoto spēku (FARC) nemiernieki otrdien pulcējās demobilizācijas zonās, lai sāktu vēsturisko atbruņošanās procesu, šādi izbeidzot Latīņamerikas pēdējo lielo bruņoto konfliktu, pavēstīja varasiestādes.

Atbruņošanas zonās līdz trešdienai ir jāierodas 6300 FARC karotāju, apliecināja valdības delegāts miera procesā Serhio Haramiljo, norādot, ka vairāki tūkstoši jau ir ieradušies.

«Tas, kas notiek, ir tiešām kaut kas ļoti ārkārtējs. Tas ir miera process darbībā,» viņš sacīja preses konferencē.

Procesā, ko valdība dēvē par FARC «pēdējo maršu», nekādu incidentu nav bijis, viņš atzina.

Karotāji 26 demobilizācijas zonās ieradušies kuģos, kanoe laivās, autobusos, smagajās automašīnās un nākot kājām.

Pēdējais aktīvais Kolumbijas nemiernieku grupējums Nacionālā atbrīvošanas armija (ELN) patlaban sper pēdējos soļus, lai panāktu savu miera līgumu ar valdību.

Kolumbijas prezidents Huans Manuels Santoss un FARC 24.novembrī parakstīja miera līguma jauno variantu pēc tam, kad sākotnējais variants 2.oktobrī referendumā tika noraidīts.

Miera līgums paredz FARC pārtapšanu politiskā partijā, kas no 2018.gada varēs piedalīties kongresa vēlēšanās, un Senātā un Pārstāvju palātā tai būs garantētas vismaz piecas vietas pirmajos divos termiņos. Pēc tam garantētu vietu nebūs.

Saskaņā ar Kolumbijas valdības aplēsēm bruņotais konflikts, kas ilga kopš pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem, prasījis vairāk nekā 600 000 dzīvību, lai gan saskaņā ar citiem novērtējumiem upuru skaits varētu būt 220 000.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu