Gambijā iegājušie ārvalstu spēki aptur operāciju, lai sāktu sarunas

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gambijā iegājušie citu Āfrikas valstu spēki ir apturējuši operāciju, kuras mērķis ir piespiest līdzšinējo Gambijas prezidentu Jahju Džammehu nodot varu, un mēģinās viņu sarunu ceļā pārliecināt atstāt valsti, ceturtdienas vakarā paziņoja Rietumāfrikas valstu ekonomiskās kopienas (ECOWAS) prezidents Marsels Alēns de Souza.

Sarunas notiks piektdienas rītā Gambijas galvaspilsētā Bandžulā, un tās vadīs Gvinejas prezidents Alfa Konde, sacīja de Souza.

«Mēs esam apturējuši operācijas un izvirzījuši viņam (Džammeham) ultimātu,» teica de Souza, kurš ceturtdien bija klāt jaunā Gambijas prezidenta Adamas Berova inagurācijas ceremonijā Gambijas vēstniecībā Senegālā.

«Ja līdz dienas vidum viņš nepiekritīs atstāt Gambiju, tad mēs tiešām militāri iejauksimies,» piebilda ECOWAS prezidents.

De Souza sacīja, ka «līdz šim» bijuši «daži brīdinājuma šāvieni» un ka ir «pilnīgi izslēgts, ka viņš paliktu savā vietā». «Mēs viņu lūdzam doties prom,» piebilda de Souza.

Konde vispirms dosies uz Mauritāniju, kurš viņš tiksies ar šīs valsts prezidentu Mohamedu uld Abdelazīzu, kas trešdien vadīja iepriekšējo sarunu kārtu ar Džammehu, un pēc tam ieradīsies Bandžulā.

Gan Konde, gan Abdelazīzs ir «pret militāru iejaukšanos, dodot priekšroku krīzes diplomātiskam risinājumam», informēja oficiāls ziņu avots Mauritānijā.

Gambijas valsts raidsabiedrība GRTS ceturtdien paziņoja, ka augsta līmeņa delegācija no Libērijas, Mauritānijas, Gvinejas un ANO ir ieradusies uz sarunām ar mērķi «atrast mierīgu risinājumu pašreizējam politiskajam strupceļam».

«Nevienam nav jākrīt panikā, situācija valstī tiek kontrolēta,» teikts GRTS paziņojumā.

Jau ziņots, ka Senegālas spēki ceturtdien iegāja Gambijā, lai atbalstītu jauno prezidentu Adamu Berovu, kurš iepriekš ceturtdien Gambijas vēstniecībā kaimiņvalsts Senegālas galvaspilsētā Dakarā deva amata zvērestu.

Uz Senegālu Berovs bijis spiests bēgt, jo 1.decembra vēlēšanās zaudējušais līdzšinējais valsts galva Jahja Džammehs atteicies atzīt to rezultātus. Berova inaugurācijai vajadzēja notikt Gambijā, tomēr to īstenot nebija iespējams, jo Džammehs atsakās amatu pamest.

Āfrikas valstis jau apliecinājušas, ka gatavas lietot militāru spēku, lai piespiestu Džammehu atkāpties no amata, bet ceturtdien Nigērijas kara aviācija jau pārlidoja pār Gambijas teritoriju.

Senegālas, Nigērijas un Ganas karavīri ir sakoncentrēti pie Senegālas robežas ar Gambiju, kuru kopš 1.janvāra pametuši vismaz 26 000 iedzīvotāju, baidoties no draudošā konflikta.

ANO Drošības padome ceturtdien vienbalsīgi atbalstīja ECOWAS centienus piespiest Gambijas līdzšinējo prezidentu Džammehu nodot varu Berovam. Taču tās pieņemtā rezolūcija neparedz spēka lietošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu