Trampa inaugurācija solās būt netradicionāla

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Piektdien paredzēta jaunievēlētā ASV prezidenta Donalda Trampa inaugurācija, kas solās būt netradicionāla, kāda, spriežot pēc Trampa izteikumiem, varētu būt arī viņa prezidentūra.

(Papildināta visa ziņa.)

Parasti prezidents apmeklē astoņas līdz desmit inaugurācijas balles, bet Tramps gatavojas piedalīties tikai trīs šādos pasākumos.

Trampa komanda arī atteikusies no tradicionālā inaugurācijas parādes komentētāja Čārlza Brotmana, kurš komentējis visas ceremonijas pēdējos 60 gadus.

Salīdzinot ar līdzšinējā Baltā nama saimnieka Baraka Obama inaugurācijas ceremonijām, Trampa pasākumā iztrūks arī pasaules līmeņa izklaides industrijas zvaigžņu.

Obamas pirmajā inaugurācijā uzstājās Areta Frenklina, bet otrās inaugurācijas ceremonijā dziedāja Bejonse.

Arī vairāk nekā 50 ASV Demokrātu partijas kongresmeņu paziņojuši, ka boikotēs Trampa inaugurāciju.

Tiesa, šis nav pirmais gadījums, kad prezidenta inaugurācija tiek masveidā boikotēta. Piemēram, 1973.gadā aptuveni 80 kongresmeņi boikotēja Ričarda Niksona inaugurāciju.

«Es domāju, daudz kas liecina, ka Tramps būs citādāks,» Austrālijas sabiedriskajai raidorganizācijai SBS norādīja Sidnejā bāzētā ASV Studiju centra eksperts Dugals Robinsons, piebilstot, ka kaut ko konkrētāk prognozēt tomēr ir grūti.

«Pirmā lielā lieta ir pārmaiņas komunikācijā. Tramps kampaņas un pārejas posma laikā spējis izmantot tviteri līdz postošai ietekmei,» norādīja Robinsons.

Uzbrukumi mediju izdevumiem un dažādi apvainojumi cirkulējuši ziņās kopš republikāņu priekšvēlēšanu sākuma.

«Viņš spējis nogriezt debates par jebkuru jautājumu vai politisko nostāju ar vienu vienīgu tvītu,» sacīja Robinsons, piebilstot, ka nekas neliecina par Trampa gatavību atteikties no šādas prakses.

Robinsons norādīja, ka tieši vēstījumi no prezidenta ir ļoti netradicionāla lieta, jo parasti valsts galvas paziņojumi ir iepriekš rūpīgi sagatavoti.

«No Trampa kā prezidenta mēs varam sagaidīt vairāk tvitera un mazāk preses konferenču,» prognozēja Robinsons.

Trampa inaugurācijas ceremoniju piektdien grasās apmeklēt 800 līdz 900 tūkstoši cilvēku.

SBS pagājušajā nedēļā ziņoja, ka atļaujas izsniegtas 27 protestētāju grupām, kas vairāk nekā divas reizes pārsniedz vidējo skaitu iepriekšējās inaugurācijās.

Protesta akcijas paredzētas jau dienu pirms inaugurācijas. 19.janvārī Vašingtonā populārā restorāna «Busboys and Poets» īpašnieks Endijs Šelals rīkos «Miera balli», kas notiks nesen atvērtajā Nacionālajā afroamerikāņu vēstures un kultūras muzejā.

Tā vietā, lai «Miera balli» raksturotu kā pret Trampu noskaņotu pasākumu, ielūgumos tas pieteikts kā izdevība «svinēt pēdējo četru gadu sasniegumus un panākumus», kā arī pārdomāt nākotni.

Pasākumā uzstāsies dziedātājas Solandža un Esperasa Spoldinga. Citu slavenību vidū būs arī aktieris Denijs Glovers un slavenais šefpavārs Hosē Andress, kurš šobrīd iesaistījies tiesas prāvā pret Trampu. Tiesāšanās sākās pēc tam, kad Andresam bija paredzēts vadīt restorānu Trampam piederošā viesnīcā, bet viņš no tā atteicās, kad Tramps asi izteicās pret imigrantiem.

Pirms Trampa inaugurācijas 20.janvārī demonstrāciju Vašingtonā plāno rīkot protestu kustība ANSWER («Act Now to Stop War and End Racism»), cerot piesaistīt desmitus tūkstošus protestētāju.

Protesta akciju plāno rīkot arī grupa «#Trump420», kas iestājas par marihuānas legalizāciju.

Vietējā marihuānas legalizācijas atbalstītāju grupa DCMJ plāno inaugurācijas rītā Vašingtonā izdalīt 4200 marihuānas cigarešu. Lai arī Vašingtonā «zālītes» pīpēšana ir atļauta privāti, to darīt sabiedriskā vietā ir aizliegts.

Četras minūtes un 20 sekundes pēc Trampa prezidentūras sākuma akcijas organizatori aicinās aizdegt cigaretes.

Tramps iepriekš teicis, ka marihuānas legalizēšanas jautājums ir jālemj štatu līmenī, bet nav atklājis, vai atbalsta tās legalizāciju. Viņš tomēr teicis, ka atbalsta marihuānas lietošanu medicīniskiem nolūkiem.

Tomēr akcijas organizatori paziņojuši, ka galvenais protesta mērķis ir Trampa izraudzītais ģenerālprokurora amata kandidāts Džefs Sešons. Senators Sešons ir nelokāms marihuānas legalizācijas pretinieks.

Protestu grupa « DisruptJ20», kuras mērķis ir nobloķēt inaugurāciju, paziņoja, ka neatbalsta mierīgu varas nodošanu.

«DisruptJ20», kas sadarbojas ar citām protestētāju grupām, plāno arī nobloķēt ielas inaugurācijas ceremonijas rītā un rīkot demonstrācijas vakarā, kad notiks inaugurācijas balles.

Grupa jau sarīkojusi lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu (LGBT) deju ballīti pie topošās administrācijas viceprezidenta Maika Pensa mājas Vašingtonā.

Piektdien grupa rīkos «Pretošanās svētkus». Aktīvisti dosies koordinētā gājienā un rīkos mītiņu «Okupē inaugurāciju».

Protesti paredzēti arī pēc inaugurācijas. 21.janvārī Vašingtonā notiks sieviešu maršs, kas noslēgs ar protestiem un mītiņiem pārpilno nedēļu.

Sieviešu maršā dalību varētu ņemt pat 200 000 cilvēku. Visā ASV teritorijā tiks rīkoti līdzīgi pasākumi.

Par marša goda līdzpriekšsēdētājiem nosaukti feministiski noskaņotā žurnāliste Glorija Steinema un dziedātājs un cilvēktiesību aktīvists Harijs Belafonte.

Citu ievērojamu marša dalībnieku vidū būs dziedātājas Šēra un Keitija Perija, komiķe Eimija Šūmere, aktrises Skārleta Johansone, Uzo Abuda un Amerika Ferrara.

Sieviešu maršs notiks nedēļu pirms ikgadējā Dzīvības marša. Šajā pret abortiem vērstajā maršā, kas notiks 27.janvārī, plāno piedalīties Trampa padomniece Kelienna Konveja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu