«Hamas» ielauzies Izraēlas karavīru telefonos, uzdodoties par skaistām meitenēm

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Palestīniešu islāmistu grupējums «Hamas» izmantoja viltus profilus, uzdodoties par skaistām meitenēm, lai ar flirta palīdzību hakeri varētu piekļūt Izraēlas karavīru sociālās saziņas vietnēm un viedtālruņiem, tādā veidā cenšoties iegūt militāros noslēpumus, paziņojusi Izraēlas armija.

Tās rīcībā esošā informācija liecina, ka «Hamas» kaujinieki izmantoja viltus kontus «Facebook», ievietojot tajos internetā atrastas meiteņu fotogrāfijas. Ar šo kontu starpniecību hakeri sāka sarunas ar Izraēlas armijas karavīriem, piekļūstot viņu telefonu kamerām un mikrofoniem, lai iegūtu izlūkošanas informāciju par Izraēlas armijas pārvietošanos Gazas joslas tuvumā.

«Hamas» pārstāvji tiešsaistes sarunās ar Izraēlas karavīriem izmantoja aktuālākos ivrita slenga izteikumus, kā arī sūtīja pieticīgi tērptu meiteņu fotogrāfijas. Kāds Izraēlas armijas karavīrs atklāja, ka tiešsaistē sazinājies ar meiteni, kas, kad viņš sācis viņai uzticēties, lūgusi lejuplādēt viedtālrunī kādu lietotni. «Kopš tā brīža viss, ko es darīju, un katra vieta, kur es devos, kļuva zināma «Hamas», lai gan man par to nebija ne jausmas,» viņš atzina.

Kāds cits karavīrs sacīja, ka iemīlējies Kristīnā no Brazīlijas, kurai atklājis daudzus savus noslēpumus, lai gan izrādījies, ka sarunu biedrs ir Abu Bara no «Hamas» Gazas joslā.

Hakeri sarunas biedriem apgalvoja, ka nevar izmantot vispārzināmas saziņas platformas, piemēram, «WhatsApp», tādēļ lūdza lejuplādēt lietotnes tiešsaistes veikalā «Apkpk». Ar lietotņu palīdzību hakeri ieguva pilnīgu kontroli pār personas viedtālruni, varēja fotografēt telpas, kur atradās persona, arī tankus un datoru ekrānus, datus augšupielādējot mākonī. Tāpat hakeri ieguva piekļuvi visai informācijai, kas jau ir telefonā, tostarp GPS datiem.

Armija nav atklājusi, cik Izraēlas karavīru iekrituši «Hamas» izliktajās tiešsaistes lamatās, bet tādu esot «daudzi desmiti». Uzbrukumi notikuši dažus pēdējos mēnešus.

«Protams, tas potenciāli rada nopietnu valsts drošības apdraudējumu, bet reāli nodarītais kaitējums ir neliels,» teica Izraēlas plašsaziņas līdzekļos citētā augsta ranga armijas izlūkošanas amatpersona.

«Hamas» uzbrukumos īpaša uzmanība pievērsta cilvēkiem, kas dien Gazas joslas tuvumā. Armijas dati liecina, ka visbiežāk hakeriem izdevās piekļūt obligātā dienesta karavīru telefoniem, bet par upuriem krita arī dažas profesionālās militārpersonas. Augstākā dienesta pakāpe, kuras pārstāvim hakeriem izdevās piekļūt, ir majors, bet lielākā daļa bija zemāka līmeņa militārpersonas.

Izraēlas armija hakeru uzbrukumu atklājusi, kad kāda militārajā dienestā esoša sieviete paziņoja, ka kāds ir izveidojis «Facebook» profilu ar viņas fotogrāfiju, bet vēl citi karavīri ziņoja, ka ar viņiem tiešsaistē sazinājušās «aizdomīgas personas».

«Hamas» rīcība izpelnījās atzinību palestīniešu sociālās saziņas vietnēs, kur Izraēlas karavīri izsmieti par viņu naivumu.

Izraēlas armija jaunajiem karavīriem ieteica labi zināmu tiešsaistes drošības padomu: «Ja kaut kas izskatās aizdomīgs, piemēram, elektroniskā pasta vēstule ar neraksturīgu tematu vai pielikums, kuru negaidījāt saņemt, nelejuplādējiet vai neklikšķiniet uz tā.» Tāpat karavīri aicināti neapstiprināt draudzības uzaicinājumus sociālās saziņas vietnēs no nepazīstamiem cilvēkiem un nelejuplādēt lietotnes no nezināmiem avotiem.

Karavīriem, kam ir augstākā līmeņa piekļuve noslēpumiem, tagad ir aizliegts publiskot internetā fotogrāfijas formastērpā vai jebkādā citā veidā norādīt, ka ir karavīri.

Daži «Hamas» hakeri uzdevās arī par Izraēlas armijas veterāniem, cenšoties pievienoties karavīru grupām «Facebook». Tomēr Izraēlas armija paziņojusi, ka šī pieeja cietusi neveiksmi.

Līdzīgi gadījumi ir bijuši arī iepriekš. 2011.gadā 16 gadu vecs izraēlietis tika noslepkavots Jordānas upes rietumkrastā, kurp viņu aizvilināja palestīniešu sieviete, kas apgalvoja, ka ir ārvalstu tūriste, un ar kuru viņš bija iepazinies tiešsaistē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu