Makeins: ASV karavīriem vienmēr vajadzētu būt Lietuvā

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

ASV karavīriem nepārtraukti vajadzētu būt izvietotiem Lietuvā, ceturtdien Viļņā paziņoja ASV Senāta Bruņoto dienestu komitejas priekšsēdētājs Džons Makeins.

(Papildināta ar 5.-8.rindkopu.)

«Domāju, ka jautājums par skaitu ir saistīts ar prasībām un mācībām, kas notiek vienlaikus un dažādām operācijām, kuras mēs veicam kopīgi. Tomēr uzskatu, ka nepārtrauktība ir svarīga, lai šeit vienmēr būtu kādi ASV karavīri,» pēc tikšanās ar Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti Makeins teica žurnālistiem.

Viņš pauda pārliecību, ka «ir jāgādā, lai mūsu draugi šeit saprot, ka ASV vienmēr ir kopā ar tiem».

Ceturtdien un piektdien Lietuvā ar šīs valsts augstākajām amatpersonām tiekas ASV senatoru delegācija, kurā bez republikāņa Makeina ir arī republikānis Lindsijs Greiems un demokrāte Eimija Klobušara.

Greiems uzteica Lietuvas lēmumu palielināt aizsardzības izdevumus un pauda cerību, ka citas NATO dalībvalstis sekos šim piemēram. Viņš arī uzsvēra, ka ir jāievieš jaunas sankcijas pret Krieviju par tās centieniem ietekmēt citas valsts iekšpolitiku, izmantojot kiberuzbrukumus. Tomēr viņš atzina, ka tas var novest pie jauniem sarežģījumiem, ja sankcijas tiek noteiktas, piemēram, enerģētikas sektorā.

«Es mēģinu pateikt Baltijas valstīm, ka ir cena, kas jāmaksā, bet ilgtermiņā (..), ja mēs to neapturēsim, demokrātija būs apdraudēta,» norādīja senators.

Viņš arī piebilda, ka ASV karavīru klātbūtnes Lietuvā mērķis ir parādīt abām valstīm kopīgās vērtības.

«Tādēļ ceru, ka prezidents [Donalds] Tramps apzināsies, ka [Krievijas prezidents Vladimirs] Putins nav demokrātijas draugs,» secināja Greiems.

Lietuvas diplomāti norādījuši, ka ASV senatoru vizīti var uzskatīt par mēģinājumu apliecināt ASV saistības pret Baltijas valstīm pēc Donalda Trampa ievēlēšanas ASV prezidenta amatā.

Senatori jau ir apmeklējuši Igauniju un Latviju, bet tālāk dosies uz Ukrainu, Gruziju un Melnkalni.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu