Kafija un aspirīns joprojām ir labākās zāles pret paģirām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Zinātnieki apstiprinājuši to, ko miljoniem sāpošu galvu nojauta jau sen - labākās zāles pret paģirām ir aspirīns un kafija, vēsta laikraksts «Daily Telegraph».

Jaunais pētījums liecina, ka paģiru ārstēšanā vecās metodes joprojām pārspēj tādas modernās alternatīvas kā organisko medu un jēlas olas.

Kofeīns kafijā un pretiekaisuma vielas aspirīnā un citos pretsāpju medikamentos reaģē ar spirta ķīmiskajiem savienojumiem.

Pētījumā atklāts, ka spirta lietošana izraisa galvassāpes ar ķīmisko acetātu, ko tas rada, un pat mazās devās dažus cilvēkus tas spēj ietekmēt vairāk nekā citus.

Filadelfijas Tomasa Džefersona universitātes zinātnieks Maikls Ošinskis eksperimentēja ar žurkām, izraisot tām galvassāpes ar nelielu spirta daudzumu.

Pēc četrām līdz sešām stundām, kad galvassāpes jau bija pieņēmušās spēkā, žurkām tika iedotas kofeīna un pretiekaisuma līdzekļa devas, kas bloķēja acetātu un atviegloja galvassāpes.

Žurnālam «New Scientist» Ošinskis pavēstīja, ka «neviens no plaši zināmajiem paģiru cēloņiem nevarēja izraisīt šādas sekas».

Pētījumā izmantotās žurkas nav cietušas arī no atūdeņošanās, atspēkojot apgalvojumu, ka

kafija nevar tikt izmantota kā zāles pret paģirām, jo tikai veicina tālāku atūdeņošanos.

Domājams, ka pētījums raisīs jaunas diskusijas par to, kādas tad ir labākās zāles pēc vētrainas nakts uzdzīves pilsētā.

Daži apgalvo, ka šādā gadījumā ūdens ir labāks par kofeīnu saturošiem dzērieniem, bet citi aizstāv kārtīgu angļu brokastu dziedinošo spēku, kas atjauno ķermenī līdzsvaru.

Vēl daži kā efektīvu līdzekli pret paģirām iesaka alkoholisku dzērienu kopā ar augļu sulu un garšvielām. Kā populāra izvēle tiek minēts kokteilis «Asiņainā Mērija».

Domas dalās arī attiecībā uz pretsāpju līdzekļiem, sevišķi spēcīgākajiem, kā aspirīns un ibuprofēns. Ir cilvēki, kas iebilst pret to lietošanu paģiru gadījumā, jo tie var radīt kuņģa darbības traucējumus.

Iebildumi tiek pamatoti ar to, ka pretsāpju līdzekļu lietošana rada papildu slodzi aknām, kas jau tā ir noslogotas, cenšoties tikt galā ar iepriekš izdzerto alkoholu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu