Ziņojums: Snoudenam bijuši kontakti ar Krievijas izlūkdienestu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Bijušais ASV specdienestu līdzstrādnieks Edvards Snoudens, kurš atklātībai nodevis slepenu informāciju par Savienoto Valstu vērienīgajām izspiegošanas programmām, ceturtdien izplatītajā ASV Kongresa ziņojumā nodēvēts par «sērijveida pārspīlētāju un meli», kuram turklāt bijuši kontakti ar Krievijas izlūkdienestiem.

Daļēji cenzētajā ziņojumā, kuru atklātībai nodevusi Pārstāvju palātas pastāvīgā izlūkošanas jautājumu komiteja, Snoudens attēlots kā neapmierināts valdības līgumdarbinieks, nevis patiess trauksmes cēlājs.

Snoudens nozadzis aptuveni 1,5 miljonus dokumentu, bet tie, ko viņš nopludinājis presei, bijuši «vien aisberga redzamā daļa».

«Vairumam materiālu, kurus viņš nozaga, nebija nekāda sakara ar amerikāņu privātumu, un to atslepenošana bija liela vērtība Amerikas ienaidniekiem un tiem, kas grib kaitēt amerikāņiem,» sacīja kongresmenis demokrāts Adams Šifs.

Snoudens jau noraidījis ziņojumā paustos apgalvojumus, tos raksturojot kā «acīmredzamu nepatiesību».

«Pēc trim izmeklēšanas gadiem un miljoniem iztērētu dolāru viņi nevar sniegt nekādas liecības par nodomu nodarīt kaitējumu, ārvalstu ietekmi vai kaitējumu,» Snoudens skaidroja tviterī.

Ziņojumā arī teikts, ka «kopš Snouena ierašanās Maskavā viņam ir bijis un joprojām ir kontakts ar Krievijas izlūkdienestiem».

Tviterī Snoudens norādīja, ka ziņojums ir sagrozīts, turklāt tajā nav minēts tas, ka viņš kritizējis Krieviju.

«Viņi apgalvo bez pierādījumiem, ka es esmu uz vienu roku ar Krievijas izlūkdienestu. Visi zina, ka tas nav tiesa,» tviterī uzsver Snoudens.

2013.gada jūnijā Snoudens nodeva laikrakstiem «Washington Post» un «Guardian» virkni slepenu materiālu par ASV specdienestu izspiegošanas programmām.

Par šiem nodarījumiem Snoudenam ASV izvirzītas kriminālapsūdzības.

2014.gada 1.augustā Snoudens saņēma uzturēšanās atļauju Krievijā uz trim gadiem, kas ļauj viņam ceļot ne tikai pa Krieviju, bet arī citām valstīm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu