«Palūdzu uzrādīt dokumentus, dabūju pa muti!» - prāmja apsardze piekauj un pazemo pasažieri

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: skaties.lv

Latvijas dzimšanas dienas svinības uz «Tallink» prāmja «Isabelle» pasažierim beigušās ar piekaušanu. Viņu esot pārmācījuši apsardzes darbinieki, jo vīrietis uzstājis uz tiesībām ielūkoties apsarga dokumentā pēc tam, kad kārtības uzraugi viņam aizrādījuši. Edijs, kurš uz prāmja klāja atpūtās ar dzīvesbiedri un draugiem, 19. novembrī pulksten 4.00 no rīta publiskajās telpās skaļi klausījies mūziku ar mobilo tālruni.

Viņš nenoliedz, ka kādam tas traucējis, saņēmis aizrādījumu no apsardzes darbiniekiem. Pēc aizrādījuma mūzika pieklusināta.

«Otram apsargam nepatika, ka tā mūzika vispār skan. Lika to izslēgt, bet runāja krievu valodas žargonā. Es lūdzu izskaidrot, ko sacītais nozīmē. To viņš atteicās darīt, jo pats esot vainīgs, ka nezinu krievu valodu. Tad paprasīja man uzrādīt dokumentus,» atminas Edijs.

28 gadus vecais vīrietis atteicies uzrādīt personu apliecinošu dokumentu, jo to sākotnēji nav uzrādījuši arī apsardzes darbinieki. Uzstājot, ka ir tiesīgs pārliecināties, kas ir vīrieši, kuri viņam aizrāda, aculiecinieku klātbūtnē saņēmis draudus.

«Es tev parādītu dokumentu, ja šeit nebūtu cilvēku,» netiešus draudus, kas fiksēti arī aculiecinieka video, saņem no apsarga.

Konsultējoties Valsts policijā, Bez Tabu noskaidro, ka apsargiem ir jāstādās priekšā, ja to lūdz persona.

Savu tiesību īstenošanas cena – piekaušana

Kā stāsta vīrietis, tālākās darbības šokējušas visus. Apsargus esot nokaitinājusi nekaunīgā uzstājība, viņi sagrābuši vīrieti aiz rokām un veduši prom.

Edijs: - Es nepretojos, agresijas nebija. Mani iesvieda liftā, tiku nogāzts zemē, saslēdza rokudzelžos, sāka spārdīt un sapūta asaru gāzi, bet liftā durvis ciet, neviens neko neredz.

Pēc tam mani izvilka ārā no lifta, nevis piecēla. Izvilka aiz rokudzelžiem, tagad man ir nopietnas pēdas uz rokām. Drēbes arī sabojāja, pēc tam tās izsviedu.

Turpmākie notikumi risinājušies aizturēšanās telpā, kur apsargi esot turpinājuši pārmācīt vīrieti sitot. Turpat apsargi arī uzstājuši, ka nepieciešams konstatēt alkohola koncentrāciju izelpā, no kā pārmācāmais atteicies, par ko esot samaksājis ar jau kārtējiem sitieniem.

«Man piespieda galvu pie zemes, uzlika spēcīgi kāju, kakls viss vienos zābaka nospiedumos,» stāsta fiziski ietekmētais, uzrādot daudzās traumas fotoattēlos. Pāris dienas vēlāk viņam konstatēti ribu lūzumi.

Edijs stāsta, ka apsargi draudējuši ar aizturēšanu līdz pat brīdim, kad kuģis piestās Rīgā, tomēr, ierodoties apsardzes priekšniekam, viņu redzētais esot pārsteidzis, pēc kā vīrietis uzreiz atbrīvots.

«Apsardzes priekšnieks bija šokēts. Draudzene viņam vaicāja, vai šāda apsargu rīcība ir normāla, uz ko viņš sniedza atbildi, ka viņi [apsargi] strādā garas stundas, divas nedēļas uz kuģa, noguruši, vārdu sakot, saprotiet paši,» apsardzes priekšnieka sacīto atceras Edijs.

Kas notiek uz klāja, paliek uz klāja

Interviju kameras priekšā «Tallink» Latvijas pārstāvji atsaka, sniedz vispārīgu komentāru rakstveidā: «Mēs ievērojam konfidencialitāti un publiski nesniedzam nekādu informāciju par mūsu pasažieriem. [..] Cilvēku drošība ceļojuma laikā uz kuģa ir augstākā «Tallink» prioritāte. Mēs ar visaugstāko atbildību attiecamies pret visiem ar cilvēku drošību saistītiem jautājumiem. Mēs darām visu iespējamo, lai nodrošinātu drošu, mierīgu un patīkamu ceļošanu un samazinātu agresivitātes gadījumus, kas var kaitēt citiem ceļotājiem.»

Kā to nosaka Apsardzes darbības likums, prāmja apsardzes darbinieki, atgriežoties Rīgā, piesaistījuši arī Valsts policiju, kurai, tiesa, par vīrieša uzvedību nav sūdzējušies iesnieguma formā. Tomēr oficiāli ziņot par apsargu iespējamo visatļautību vēlējies piekautais, ko likumsargi esot ieteikuši nedarīt.

Edijs: - Viņi pateica to, ka tas ir bezjēdzīgi, miesas bojājumu nav, jo aizturēšanas laikā neskaitās. Teica - ja es rakstīšu iesniegumu, apsargi uzreiz rakstīs iesniegumu par mani, un tā lieta arī beigsies.

Tomēr šodien Valsts policijā vīrietim iesaka vērsties policijā ar iesniegumu un notikušā izklāstu, uzsverot: ja apsargi rīkojušies prettiesiski, viņi tikšot sodīti.

Cietušais esot skaļi uzvedies, lietojis līdzi paņemtu alkoholu un bijis agresīvs

Pēc informācijas izskanēšanas medijos ar TVNET sazinājās «Tallink Latvija» pārdošanas un mārketinga pārstāve Baiba Muceniece, kurā norādīja, ka uz kuģa ir reģistrēts gadījums, kad pasažieru kompānija kuģa publiskā telpā, bārā, skaļi klausījās personīgo mūziku, lietoja personīgi līdzi paņemto alkoholu, uzvedās ļoti trokšņaini.

Šajā kompānijā pasažieris, vīrietis, latvietis, stiprā alkohola reibumā, 1.88 promiles, uzvedās agresīvi, ar draudiem, atsakoties ievērot kuģa apsardzes norādījumus. Kuģa apsardzes pienākums ir nodrošināt drošību un kartību uz kuģa, lai nodrošinātu drošu, mierīgu un patīkamu ceļošanu visiem pasažieriem un samazinātu agresivitātes gadījumus, kas var kaitēt citiem ceļotājiem.

«Līdz ar to kuģa apsardze, ievērojot noteiktu procedūru, veica noteiktas darbības, lai noskaidrotu situāciju un lai nodrošinātu citu/visu pasažieru drošu ceļošanu. Kuģa apsardze šīs lietas sakarā 20.11. rītā, kuģim pienākot Rīgas pasažieru ostā, izsauca Valsts policiju. Visi lietas pierādījumi, tai skaitā liecības un kuģa videomateriāls saskaņā ar noteiktu procedūru lietas izskatīšanai tiks nodoti Valsts policijai,» viņa norādīja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu