«Amnesty International»: Nigērijas armija nogalinājusi 150 Biafras separātisma atbalstītājus

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nigērijas armija ir nogalinājusi vismaz 150 mierīgus demonstrantus, kuri atbalstīja prasības atjaunot separātisko Biafras valsti Nigērijas dienvidaustrumos, ceturtdien paziņoja Londonā bāzētā cilvēktiesību organizācija «Amnesty International».

Armija noliedz, ka būtu «nogalinājusi neaizsargātus aģitatorus». Drošības spēki ir «izrādījuši maksimālu savaldību», reaģējot uz vardarbīgiem protestiem, kuru dalībnieki maijā nogalināja piecus policistus un ievainoja vairākus karavīrus, sacīja armijas preses sekretārs pulkvedis Sani Kukašeka Usmans.

«Amnesty International» paziņoja, ka 87 videoierakstu, 122 fotogrāfiju un 146 aculiecinieku liecību analīze parāda to, ka «armija ar kaujas munīciju bez brīdinājuma šāva» uz pūli, kas no 2015.gada augusta līdz 2016.gada augustam rīkoja protestus vairākās pilsētās.

Simtiem cilvēku tika aizturēti, un daži no viņiem spīdzināti, paziņoja «Amnesty International».

Organizācija informēja, ka tai ir «liecības par drošības spēku veiktām masveidīgām cilvēku sodīšanām ar nāvi bez tiesas sprieduma». Vienā no šiem gadījumiem 30.maijā Onitšas pilsētā vismaz 60 cilvēki nogalināti mītiņā, kurā tika pieminēts 1967.-1970. gada pilsoņu karš, kad tika izveidota Biafras valsts igbo tautai. Šajā pilsoņkarā gāja bojā viens miljons cilvēku.

Usmans apsūdzēja separātistus par vēršanos pret citām ciltīm «naida, terora un etnoreliģisko pretrunu valstībā», ar to apdraudot «nacionālo drošību».

Protesti un armijas vardarbība pret to dalībniekiem pastiprinājās, kopš 2015.gada oktobrī tika apcietināts kustības «Biafras iedzimtā tauta» līderis Nnamdi Kanu, kurš pārraidījis musinošus paziņojumus Nigērijas dienvidrietumos ar Londonā bāzēto nelegālo raidstaciju «Radio Biafra».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu