Rinkēvičs: Stiprinot Eiropas patvēruma sistēmu, svarīgi ir rast visai ES pieņemamu risinājumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Stiprinot kopējo Eiropas patvēruma sistēmu, svarīgi ir rast visām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm pieņemamu risinājumu, tiekoties ar Maltas augstākajām amatpersonām, šodien norādīja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Kā aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM), tikšanās laikā ar Maltas ārlietu ministru Džordžu Vellu Latvijas ārlietu ministrs pauda atbalstu Maltas prezidentūras ES Padomē prioritātēm, īpaši ES jūrlietu politikai.

Tāpat politiķi apsprieda ES un Apvienotās Karalistes attiecības pēc Lielbritānijas pilsoņu vairākuma referendumā paustā atbalsta valsts aiziešanai no savienības jeb «Brexit». Ministri bija vienisprātis, ka Lielbritānijai vispirms ir pašai jādefinē redzējums un nosacījumi par «Brexit», lai uzsāktu sarunas ar visām ES dalībvalstīm. Savukārt 27 ES dalībvalstīm ir jāsaglabā vienotība sarunās par «Brexit» un jāturpina cieša Apvienotās Karalistes iesaiste ES ārpolitikas, drošības un aizsardzības politikas īstenošanā.

Runājot par ES nākotni, Rinkēvičs pauda cerību, ka 2017.gada martā, kad tiks atzīmēta Eiropas Kopienas dibināšanas līguma jeb Romas līguma parakstīšanas 60.gadadiena, Romā tiks vēlreiz apstiprināta ES vienotība, fokusējoties uz ES kā galveno dalībvalstu sadarbības formu.

Sarunā ar Maltas premjerministra vietnieku un Eiropas lietu ministru Luisu Greku un parlamentāro sekretāru prezidentūras ES Padomē lietās Janu Borgu ministrs pārrunāja migrācijas izaicinājumus un pauda viedokli, ka, stiprinot kopējo Eiropas patvēruma sistēmu, būs svarīgi rast visām dalībvalstīm pieņemamu risinājumu. «Latvija ir gatava būt solidāra, taču ir jābūt iespējai dalībvalstīm pašām lemt, kā piedalīties kopīgajos centienos nelegālās migrācijas ierobežošanai. Ir būtiski, ka tā nav uzspiesta,» pauda Rinkēvičs.

Tikšanās laikā ar Maltas prezidenti Marī Luīzi Koleiro-Preku Latvijas ārlietu ministrs vērsa uzmanību uz abu valstu ekonomisko un kultūras saišu stiprināšanu, kas ir jāattīsta daudz plašāk. Ministrs arī pateicās prezidentei par uzmanību, ko viņa veltīja Latvijas ES prezidentūras laikā prezidentes oficiālajā rezidencē notikušajam Latvijas prezidentūras publiskās diplomātijas pasākumam, kurā uzstājās vokālā grupa «Latvian Voices».

Rīt Rinkēvičs tiksies ar Maltas parlamenta priekšsēdētāju Andželo Farudžu.

Maltas prezidentūra ES Padomē sāksies 2017.gada 1.janvārī, nomainot līdzšinējo prezidējošo valsti Slovākiju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu