Atzīmējot valsts svētkus, alūksnietis savus bērnus audzina par patriotiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Atzīmējot Latvijas 98. dzimšanas dienu, savus bērnus audzinu par patriotiem, portālam TVNET stāstīja Jānis, kurš uz militāro spēku parādi bija atnācis kopā ar sievu un trim bērniem. Viņam valsts svētkos ir svarīgi just patriotismu un būt kopā ar citiem 11.novembra krastmalā. To vīrietis māca arī saviem bērniem. «Uz parādi nāku katru gadu. Tā ir svarīga tradīcija, jo tas stiprina patriotismu,» norādīja Jānis.

Vīrietis piebilda, ka vairāki viņa draugi sevi par patriotiem vairs nesauc politikā notiekošā dēļ. «Viņi ir vīlušies. Tas viss, kas notiek politikā... Es esmu patriots un arī savu dēlu audzinu par patriotu,» uzsvēra Jānis. Viņš ir no Alūksnes un uz Rīgu pārcēlies, apprecoties ar rīdzinieci. «Sirdī gan vienmēr palieku no Alūksnes,» smējās Jānis.

Valsts svētkos ģimene ieplānojusi doties vakariņās pie vectētiņa un vecmāmiņas. Ja nelīs, Jānis ar sievu un bērniem apmeklēs arī festivālu «Staro Rīga».

Savukārt rīdzinieks Aldis, kurš uz parādi bija atvedis savus trīs mazdēlus, stāstīja, ka viss ir sagatavots arī lāpu gājienam. Viņš iepriekš apmeklējis parādi neilgi pēc tam, kad Latvija bija atguvusi neatkarību. «Starpība jau ir - kādi tur dzelzīši bija un kas tagad kustas,» secināja Aldis. Viņam patīk šādi pasākumi, kur «visi sanāk kopā». «Šī ir tā retā vietiņa, kur to kopības sajūtu var noķert, citādi katrs vienmēr par sevi,» teica vīrietis.

Mazais Markuss skatīties parādi kopā ar vectēvu un brāļiem bija braucis no Ulbrokas. «Veselu pusstundu braucu, bet bija forši. Es nekad nebiju tā atbraucis, ka pilnīgi var redzēt to visu. Tagad bija forši, redzēju visus tos tankus,» stāstīja Markuss. Viņaprāt, Latvijai ir «ļoti foršs karaspēks».

Parādē ģimenes satikšanās bija arī Baibai ar brāli Gati. Abi nāk no lielas ģimenes, kurā valsts svētku svinēšana kopā ir sena tradīcija. «Esam divi brāļi un divas māsas. Agrāk māsa dzīvoja Āgenskalnā. Tad pulcējāmies pie viņas, taisījām kūku, dzērām vīnu un ēdām mandarīnus. Bija svētku galds bagātīgs. Tagad visiem ģimenes, un satikšanās ir retāka. Bet mēs esam satikušies,» stāstīja Baiba.

Sievietei parādes apmeklēšana ir tradīcija, tādēļ viņa uz to ņem līdzi arī meitiņu. «Dalos ar viņu tajā, kas man patīk. Man asinis straujāk iedzirkstas, kad dzirdu orķestri, redzu armiju,» stāstīja Baiba. Gatis atcerējās, ka viņa meitas piedalījušās valsts svētku svinēšanā katru gadu, sākot ar brīdi, kad bijušas mammas puncī. «Tas ir redzams, kā viņas aug kopā ar to. 11.novembrī manas meitiņas pašas taisa apsveikumus, zīmē sarkanbaltsarkanos karogus. Tas ir katru gadu, un nekas nav mainījies. Tagad viņām tikai nāk klāt tās zināšanas par Latviju un Brīvības cīņām,» stāstīja Gatis, piebilstot, ka gaida savus bērnus ierodamies, lai varētu iet skatīties svētku salūtu un Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa uzrunu pie Brīvības pieminekļa.

Jau ziņots, ka, spītējot nelabvēlīgajiem laika apstākļiem, šodien Rīgā, 11.novembra krastmalā, Latvijas Republikas proklamēšanas 98.gadadienas militāro spēku parādi ieradušies vērot vairāki tūkstoši cilvēku. Parādē piedalījās vairāk nekā 1000 karavīru, zemessargu, robežsargu, policistu, ugunsdzēsēju un jaunsargu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu