Paši vēl bērni, bet dodas palīgā bandu upuriem: mediķu darbs bīstamākajā valstī pasaulē

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

2015. gadā Salvadorā tika reģistrētas 103 slepkavības uz katriem 100 000 iedzīvotājiem, padarot šo par vienu no visbīstamākajām valstīm pasaulē. Izņēmums bija vien valstis, kurās notiek karš. Narkotiku noziegumi, bandu cīņas un apšaudes gaišā dienas laikā ir šīs valsts ikdiena. Tā kā ātrās medicīniskās palīdzības sistēma valstī ir visai sliktā stāvoklī, palīdzības sniegšana ievainotajiem lielā mērā gulstas uz brīvprātīgajiem, kuru vidū ir izteikti daudz gados pavisam jaunu cilvēku, raksta «Reuters».

«Comandos de Salvamento» ir brīvprātīgo organizācija, kurā darbojas simtiem skolēnu un studentu.

16 gadus vecā Hazmina Ernandesa labi atceras vienu no pirmajiem saviem izsaukumiem: bandu locekļi graustu rajonā bija sašāvuši kādu policistu. «Kad ieradāmies, viņš vēl bija dzīvs, taču mēs tā arī neko nevarējām darīt. Viņš nomira, jo viņa ķermenī bija ļoti daudz ložu,» viņa stāsta.

Brīvprātīgo koordinators Džonijs Ramoss stāsta, ka Salvadorā brīvprātīgā pirmās medicīniskās palīdzības sniegšanā iesaistīti ap diviem tūkstošiem jauniešu. Viņi dodas izsaukumos, ja notikuši satiksmes negadījumi, dabas katastrofas vai vardarbīgi noziegumi.

Medicīnas aprūpes sistēma Salvadorā valdošās krīzes, pārslodzes ekonomisko grūtību dēļ knapi funkcionē un var atbildēt vien uz nelielu daļu ātrās palīdzības izsaukumu. Šā iemesla dēļ liela atbildība gulstas uz brīvprātīgo pleciem, kuri pirms darba sākšanas saņem vien nelielu apmācību pirmās palīdzības sniegšanā, šautu brūču aprūpē un ievainoto evakuācijas zinībās.

Neskatoties uz pieredzes trūkumu un brīvprātības principu, jaunieši izsaukumos pavada ilgas un grūtas maiņas.

Visā valstī patlaban darbojas 32 brīvprātīgo pirmās palīdzības sniedzēju bāzes. Organizācija dibināta pirms 56 gadiem. «Comandos de Salvamento» pārstāvji stāsta, ka daudziem jauniešiem šī nav tikai labsirdības izpausme, bet arī iespēja tikt prom no noziedzības muklāja Salvadoras ielās. Kaut vai maz atalgota, tā tik un tā ir darba iespēja.

Tai pašā laikā šis darbs nav bez saviem riskiem. Brīvprātīgie nereti paši kļūst par bandu vardarbības upuriem. Aprīlī kādas kriminālās bandas uzbrukumā brīvprātīgo centram tika nošauts brīvprātīgais darbinieks, kurš bija tikai 14 gadus vecs.

Liela daļa ar bandām saistīto noziegumu Salvadorā saistīti ar starp bandām «Barrio 18» un «Mara Salvatrucha» notiekošo konfliktu. «Tāda nu ir lietu kārtība, ja izglāb dzīvību kādam, kura nāvi ir gribējusi banda,» 14 gadus vecā brīvprātīgā noslepkavošanu komentē koordinators Ramoss.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu