SAB varētu sadarboties ar bijušo VDK izpētes komisiju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē šodien iezīmējās ierobežotas sadarbības iespējas starp Satversmes aizsardzības biroju (SAB) un bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) zinātniskās izpētes komisijas pārstāvjiem SAB atbildībā esošo dokumentu izpētē.

Sadarbība nepieciešama, lai no vienas puses ievērotu dokumentu ierobežotās pieejamības statusu, uz ko norāda SAB, un no otras puses, lai VDK izpētes komisija varētu veikt tai uzticēto zinātnisko darbību.

Nākamā gada otrajā pusē paredzēts digitalizēt programmu «Delta», kurā ir pieejama daļa no VDK dokumentiem. SAB sadarbībā ar Tieslietu ministriju ir atradis nepieciešamo finansējumu programmas digitalizēšanai, Cilvēktiesību komisijas sēdē sacīja SAB direktors Jānis Maizītis.

Biroja vadītājs skaidroja, ka pētniekiem ir jāiegūst pielaide valsts noslēpumam un tad viņi varēs ierasties Totalitārisma seku dokumentēšanas centrā un iepazīties ar tiem materiāliem, kuri ir pieejami saskaņā ar likumu. Tomēr pētniekiem netiks rādīta VDK kartotēka, jo tā nav publiski pieejama.

VDK zinātniskās komisijas vadītājs Kārlis Kangeris žurnālistiem vēlāk pauda, ka mēģinās izmantot SAB piedāvātās sadarbības iespējas.

Cilvēktiesību komisijas priekšsēdētājs Ritvars Jansons (VL-TB/LNNK) norādīja, - ja tomēr sadarbības laikā radīsies šķēršļi, iesaistītajām pusēm būtu jāpiedāvā nepieciešamie likuma grozījumi.

Komisijas sēdē arī raisījās asākas diskusijas starp deputātiem Artusu Kaimiņu (KPV.LV) un Augustu Brigmani (ZZS). Kaimiņš izteica pieļāvumu, ka arī Brigmanis varētu būt bijis saistīts ar VDK. Savukārt Brigmanis norādīja, ka saskaņā ar likumu neviens deputāts nevar būt saistīts ar VDK un, reaģējot uz kolēģa izteikumiem, nosauca Kaimiņu par idiotu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu