Somi izmeklē nodokļu krāpniecības shēmu, kurā iesaistīti 500 celtnieku no Igaunijas

LETA/ERR
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Somijā divus gadus darbojusies nodokļu krāpniecības un «aplokšņu algu» shēma skolu un bērnudārzu būvniecībā, kurā iesaistīti vairāk nekā 500 celtnieku no Igaunijas, bet izmeklēšana pašlaik tiek veikta pret 10-20 Igaunijas pilsoņiem.

Divu Somijas pilsoņu izveidotā shēma darbojās kopš 2013.gada rudens, bet pērn policija to atklāja, vēstīja Igaunijas sabiedriskā raidorganizācija ERR, atsaucoties uz laikrakstu «Eesti Paevaleht».

Izmeklēšanā noskaidrots, ka pašvaldību objektos, piemēram, skolas un bērnudārza būvniecībā Espo, ar apakšuzņēmēja starpniecību tika piesaistīti nelegāli strādājoši celtnieki, kuriem pašvaldība tiešā veidā nemaksāja.

Strādnieki nebija oficiāli reģistrēti, bet formāli tika radīts iespaids, ka nodokļi tiek maksāti.

«Divas trešdaļas strādnieku bija no Igaunijas, kā arī bija Somijas pilsoņi un citu valstu pilsoņi,» laikrakstam stāstīja Somijas kriminālpolicijas izmeklētājs Janne Jarvinens.

Shēmā bija iesaistīti apmēram 500 Igaunijas pilsoņi, no kuriem daļa iztaujāta aizdomās par līdzdalību krāpniecībā, viņš informēja.

No 40 šajā lietā aizdomās turētajiem apmēram puse ir Igaunijas pilsoņi, bet izmeklēšanas interesēs detalizētāka informācija par viņiem netiek sniegta.

Divu darbības gadu laikā strādniekiem tā dēvētajās aplokšņu algās izmaksāti septiņi miljoni eiro, bet organizatoru peļņa bijusi nepilni divi miljoni eiro.

Somijas policijas aplēses liecina, ka valsts budžeta ieņēmumu zaudējumi šīs shēmas dēļ ir 4,6 miljoni eiro.

Abi shēmas organizatori jau iepriekš Somijā sodīti par nodokļu noziegumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu