Nadija Savčenko ieradusies Maskavā uz divu ukraiņu tiesu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ukrainas parlamenta deputāte un bijusī armijas pilote Nadija Savčenko, kura maijā tika atbrīvota no ieslodzījuma Krievijā, trešdien ieradusies Maskavā uz divu par karošanu čečenu separātistu pusē notiesātu Ukrainas pilsoņu apelācijas izskatīšanu, vēsta vietne «Meduza».

Trešdien Krievijas Augstākā tiesa izskatīs notiesāto Staņislava Kliha un Mikolas Karpjuka apelāciju.

Par Savčenko došanos uz Maskavu informēja advokāts Iļja Novikovs.

Pati Savčenko vietnē «Facebook» ievietojusi videopaziņojumu, skaidrojot, ka ieradusies Maskavā, lai atbalstītu politiskos ieslodzītos, neskatoties uz to, ka tā var kļūt par politisku pašnāvību un viņa var arī neatgriezties no Krievijas, vēsta portāls «Strana.ua».

«No savas pieredzes zinu, cik svarīgi, ka «tiesas» zālē, kur tu sēdi «būrī», atrodas ukraiņi. Kad ir kam kliegt «Slava Ukrainai!» un dzirdēt atbildi «Varoņiem slava!». Tad saproti, ka tevi savējie nav pametuši un cīņa turpinās, un parādās spēki,» atzina Savčenko.

Jau vēstīts, ka maijā Čečenijas Augstākā tiesa Kliham piesprieda 20 gadus cietumā, bet Karpjukam - 22 gadus un sešus mēnešus.

Abi tika apsūdzēti par dalību nacionālistu vienībā, kas Čečenijas kara laikā 1994.gadā un 1995.gadā nogalinājusi desmitiem Krievijas karavīru.

Karpjuks un Klihs tika aizturēti atsevišķi, kad viņi 2014.gadā ieradās Krievijā. Viņu aizstāvji apgalvoja, ka abi iepriekš nekad nav bijuši Čečenijā.

Karpjuks ir labi zināms nacionālists Ukrainā, bijušā radikāļu organizācijas «Labējais sektors» līdera Dmitro Jaroša sabiedrotais.

Klihs ir žurnālists, kurš Kijevas Universitātē lasījis vēstures lekcijas.

Visa lieta pret abiem ir balstīta uz liecībām, kuras sniegusi viena persona - Ukrainas pilsonis, kurš jau izcieš ilgu cietumsodu Krievijā.

Savčenko no gandrīz divus gadus ilgušas nebrīves Krievijā 25.maijā atgriezās Ukrainā. Viņa tika apmainīta pret diviem Krievijas karavīriem.

Krievijas tiesa 22.martā atzina Savčenko par vainīgu divu Krievijas valsts televīzijas žurnālistu nāvē apšaudē Ukrainas austrumos, kas notika 2014.gadā. Savčenko, kas vainu apsūdzībās noliedza, tika piespriesta reāla brīvības atņemšana uz 22 gadiem vispārējā režīma kolonijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu