Gūstot mācību no nekvalitatīvo lāpstiņu iepirkuma, AM turpmāk pirms iegādes produktus testēs

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Lai novērstu nekvalitatīvu produktu piegādi, Aizsardzības ministrija (AM) turpmāk iepirkumos plāno ieviest starpposmu produktu testēšanai, intervijā žurnālam «Ir» stāsta Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube.

Iepriekš vēstīts, ka Zemessardzes vajadzībām tika iepirktas sapieru lāpstiņas, kas izrādījās pagalam neizturīgas - jau pirmajās mācībās teju puse no tām saplīsusi. Uzņēmums gan ir atmaksājis naudu par piegādātajām lāpstiņām, un valstij līdz ar to zaudējumi nav nodarīti.

Lai novērstu līdzīgu gadījumu atkārtošanos, AM plāno iepirkumos ieviest starpposmu produktu testēšanai.

Tas būs pilnīgi jauns kontroles mehānisms, uzsver Graube. «Būs starpposms, kurš testēs saņemto produktu. Lai nebūtu tā, ka lāpstiņas testē zemessargs. Tā bija kļūda. Jaunā pieņemšanas kārtība izslēgs šādu iespēju,» viņš skaidro.

LETA jau ziņoja, ka pēc nekvalitatīvo lāpstiņu iepirkuma Iepirkumu uzraudzības biroja vadītāja Dace Gaile skaidroja, ka iepirkuma komisijai bija jāpieprasa preces paraugs un tas jāpārbauda darbībā.

«Jebkurš cilvēks, ejot kaut ko pirkt uz veikalu, izvēlēto preci apskata un izpēta no visām pusēm. Man nav skaidrs, kāpēc lāpstiņu iepirkuma komisija nepieprasīja paraugus un tos nepārbaudīja praksē, rokot zemi,» iepriekš Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisijas sēdē sacīja Gaile.

Lāpstiņu «vājums» atklājās aprīļa vidū notikušās Zemessardzes mācībās, kurās dalībniekiem bija dots uzdevums ierakties aizsardzības pozīcijās. Šim nolūkam bijis paredzēts izmantot sapieru lāpstiņas, bet beigās darbu nācies paveikt ar rokām, jo izdalītās lāpstiņas saplīsušas piecu minūšu laikā.

«14 no 30 zemessargu lāpstiņām salūza piecu minūšu laikā,» stāstīja Zemessardzes 19.nodrošinājuma bataljona zemessargs un Saeimas deputāts Veiko Spolītis. «Turklāt tas notika irdenās kāpās, nevis kaut kur mālainā augsnē. Kaut kāda mulāža vai lāpstiņas izstrādājums, nevis īsts instruments! Pozitīvi vismaz, ka tas notika mācību apstākļos. Tamdēļ jau ir mācības, lai atklātu un novērstu visu veidu nepilnības,» atzina Spolītis.

Neizturīgās lāpstiņas zemessargu vajadzībām iegādājies Valsts aizsardzības un militāro objektu iepirkumu centrs, veicot centralizētu iepirkumu. Atbilstoši normatīvo aktu nosacījumiem konkursā izvēlēts lētākais piedāvājums - Ķīnā ražotas lāpstiņas par 3,10 eiro gabalā, kuras piegādāja SIA «Zommers».

Vēlāk tika veikts jauns iepirkums un Zemessardzes vajadzībām ir iegādātas atbilstošas «Fiskars» lāpstiņas, kuru cena ir 35 eiro gabalā, attiecīgi nodrošinot cita līmeņa darbaspējas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu