Kalniete: Putina vadītā Krievija eiropiešu prātos sēj šaubas un saindē tos ar nepatiesībām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Krievija prezidenta Vladimira Putina vadībā izmanto visdažādākos līdzekļus, lai eiropiešu prātos sētu šaubas, lai tos saindētu ar nepatiesībām un pakļautu savai ideoloģijai, šādu viedokli šodien konferencē Briselē pauda Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Sandra Kalniete (V).

Politiķe domā, ka apspiestībā ir viegli skaidri saredzēt, kur ir brīvība un kur - nebrīve. «Totalitārisma un komunistu režīmu apspiestībā mēs skaidri redzējām, kur ir brīvība un kur - tās ienaidnieki. Tā bija pasaule, kurā dominēja divas krāsas - melna un balta. Mēs gribējām brīvību, tāpēc mēs spējām pretoties režīmam,» izteicās Kalniete.

Vienlaikus Kalniete konferencē, kas bija veltīta riskiem, ar kuriem Eiropas Savienībai (ES) nācies saskarties, kā arī pašreizējiem izaicinājumiem, uzsvēra, ka brīvība nav melna vai balta, jo tā patiesībā ir daudzkrāsaina, un brīvu cilvēku lielākais izaicinājums ir nepieciešamība katru dienu un ik uz soļa izdarīt daudzas izvēles un pašam par tām uzņemties atbildību.

«Šajā dažādībā vissvarīgākais ir nepazaudēt to zelta pavedienu, kas palīdz saglabāt morālo kompasu,» aicināja Kalniete, norādot, ka valstu brīvprātīga savienība pašlaik atrodas īpaši sarežģītā situācijā - no visām pusēm nāk spiediens un draudi, kas apdraud mūsu vērtības.

«Vai tas būtu no Austrumiem, kur [prezidenta Vladimira] Putina Krievija izmanto visdažādākos līdzekļus, lai eiropiešu prātos sētu šaubas, lai tos saindētu ar nepatiesībām, lai tos pakļautu savai ideoloģijai, vai tas būtu no Tuvajiem Austrumiem, kur mēs redzam, kā attīstās cita briesmīga ideoloģija - reliģisks totalitārisms, kas uzspiež absolūtu kontroli cilvēkam un sabiedrībai un tās sasniegšanai ķeras pie vardarbības, lai mūs iebiedētu,» izteicās Kalniete.

Tomēr, kā izteicās politiķe, viņas pārliecība liecina, ka ikreiz, kad cilvēce, tauta, sabiedrība, ģimene ir bijusi kādas lielas izšķiršanās priekšā, veselais saprāts palīdzējis atkal saskatīt šo zelta pavedienu un izdarīt pareizās izvēles, uzvarēt haosa spēkus.

«Tāpēc mums ikvienam ik dienu ir pašam sev jāvaicā, vai es vēl arvien redzu zelta pavedienu, vai mans morālais un veselā saprāta kompass vēl arvien strādā,» sacīja politiķe.

Par otru lielāko izaicinājumu eiropiešiem Kalniete minēja pašus iedzīvotājus, jo tie tik ilgi dzīvojuši mierā un labklājībā, ka pieņem par pašsaprotamu gan Eiropu, gan tās vērtības.

Viņa arī skaidroja, ka pēc Otrā pasaules kara, kad šodienas Eiropa sāka veidoties un apvienoties, cilvēkiem bija ļoti skaidrs atskaites punkts - tas bija karš, kas mūs gandrīz bija iznīcinājis. «Eiropieši juta atbildību nekad nepieļaut līdzīgas asinspirts atkārtošanos. Tāpēc no kara drupām dzima ES, mūsu kontinenta stabilitātes un miera ekonomiskā daļa,» domā Kalniete.

Tāpat deputāte pauda viedokli, ka mūsdienu eiropiešiem miers liekas pats par sevi saprotams, ka viņi ir gatavi riskēt un aizrauties ar dažādiem intelektuāliem, emocionāliem un populistiskiem vingrinājumiem, kas nebalstās īstenības racionālā analīzē un izpratnē. Bīstami daudzi vairs neapzinās to atbildību, kuru katrs laikmets katrai nākamajai aktīvajai paaudzei uzliek, uzskata deputāte.

«Man ir gandarījums, ka es piederu Eiropas Tautas partijas (ETP) ģimenei, jo man liekas, ka tieši mūsu politiskā ģimene visskaidrāk apzinās savu atbildību par Eiropas un eiropiešu nākotni,» norādīja Kalniete, gan atzīstot, ka arī ETP mēdz kļūdīties. «Taču tad mēs meklējam pareizās atbildes, jo mēs apzināmies, ka vienīgais veids, kā nosargāt mūsu vērtības un brīvības, ir saglabāt mūsu valstu savienību. Tāpēc mums ir jāmācās no pagātnes no pagātnes kļūdām, lai neatkārtotu tās tagad un nākotnē,» viņa uzsvēra.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu