«Vienotībai» vēl nav izmaksāts gada pēdējā ceturksnī paredzētais valsts finansējums

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) partijai «Vienotība» pagaidām nav pārskaitījis tai paredzēto ik ceturkšņa valsts finansējumu, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Rīta panorāma» sacīja KNAB vadītājs Jaroslavs Streļčenoks.

Kā skaidroja Streļčenoks, valsts finansējums par gada pēdējo ceturksni partijām bija jāizmaksā līdz 15.oktobrim. To saņēmušas visas partijas, kurām tas pienākas, izņemot «Vienotību».

KNAB vadītājs informēja, ka tiesai lūgts skaidrojums, vai, ņemot vērā, ka partijai piemērots sods par vēlēšanu izdevumu pārkāpumiem, «Vienotībai» būtu jāizmaksā valsts finansējums. Par finansējuma izmaksu «Vienotībai» tiks lemts pēc tiesas atbildes saņemšanas.

Kā ziņots, kopš 2012.gada valsts budžeta finansējumu piešķir politiskajām partijām, par kurām Saeimas vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā divi procenti vēlētāju. Valsts budžeta finansējums tiek piešķirts politiskajām partijām uz četriem gadiem. Līdzekļus izmaksā četras reizes gadā – līdz 15.janvārim, 15.aprīlim, 15.jūlijam un 15.oktobrim.

Saskaņā ar 12.Saeimas vēlēšanu rezultātiem valsts budžeta finansējumu no 2015.gada ir tiesīgas saņemt sešas politiskās partijas un to apvienības – kopumā katru gadu 612 397 eiro. Partijai «Vienotība» ik gadu pienākas 141 669 eiro jeb 35 417 eiro ceturksnī.

Kā ziņots, Rīgas apgabaltiesa nolēma, ka «Vienotībai» būs jāmaksā KNAB piemērotais 4000 eiro sods saistībā ar vēlēšanu izdevumu pārkāpumiem. Rīgas apgabaltiesa samazināja par administratīvā pārkāpuma izdarīšanu piemērotā soda apmēru - iepriekš KNAB noteikto 4300 eiro vietā partiju sodot ar 4000 eiro naudas sodu.

Spriedums nav pārsūdzams un stājās spēkā tā pieņemšanas dienā.

Kā aģentūrai LETA apgalvoja «Vienotības» pārstāvis tiesā advokāts Lauris Leja, šis spriedums nozīmē arī to, ka partija valsts finansējumu nezaudēs, bet tai ir jānomaksā noteiktais sods. Arī partijas ģenerālsekretārs Artis Kampars aģentūrai LETA apgalvoja, valsts finansējuma zaudēšana «Vienotībai» nedraud.

KNAB vērsās pret «Vienotību», jo uzskatīja, ka tā 12.Saeimas priekšvēlēšanu izdevumos nav uzrādījusi visus tēriņus. 2015.gada 13.maijā KNAB Politisko organizāciju finansēšanas kontroles nodaļas vadītāja nolēma administratīvā pārkāpuma lietā, ar ko tika saukta pie administratīvās atbildības «Vienotība» par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā un par priekšvēlēšanu izdevumu apmēra ierobežojumu neievērošanu, uzlikt naudas sodu partijai 4300 eiro apmērā.

Nepiekrītot minētajam lēmumam, «Vienotība» iesniedza sūdzību, kas ar KNAB priekšnieka pagājušā gada lēmumu tika noraidīta. Partija lēmumu pārsūdzēja Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā, lūdzot lēmumu atcelt. Pirmās instances tiesa negrozīja KNAB lēmumu un noraidīja partijas sūdzību.

Problēmas partijai radīja atsevišķi jaunie kolēģi no reģionālajām partijām un bijušās Valda Zatlera partijas pārstāvji, kuri, apejot noteikto kārtību, veidoja no partijas neatkarīgas personīgās politiskās aģitācijas kampaņas. Piemēram, pirmās instances tiesas sēdē liecinieks Māris Masaļskis apliecināja, ka Saeimas priekšvēlēšanu laikā apmaksājis aģitāciju savam draugam, «Vienotības» Saeimas deputātam Viktoram Valainim, jo Valaiņa darbošanās viņam patikusi. Masaļskis tiesai skaidroja, ka abi esot no viena novada un tuvi draugi, tāpēc finansiālo atbalstu Valaiņa reklamēšanā sniedzis, lai draugs tiktu ievēlēts Saeimā. «Mums bija diskusija ar Valaini, tāpēc piedāvāju savu atbalstu. Tas, ko viņš dara, man likās ļoti apsveicami, un šis finansiālais atbalsts no manas puses bija maksimāli darīt visu saviem spēkiem, lai viņš tiktu Saeimā,» norādīja liecinieks.

12.Saeimas vēlēšanās pārkāpumus vēlēšanu izdevumos un to uzskaitē ir pieļāvušas partijas «Vienotība», «Saskaņa», Zaļo un zemnieku savienība, «Vienoti Latvijai», Jaunā konservatīvā partija un «Brīvība. Brīvs no bailēm, naida un dusmām», pārbaudē konstatējis KNAB. Lielākais naudas sods - 4300 eiro - piemērots partijai «Vienotība». KNAB vērtējumā, partija neesot norādījusi deputātu kandidātu veikto individuālo priekšvēlēšanu aģitācijas kampaņu izdevumus 58 377 eiro apmērā.

KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks žurnālistiem iepriekš stāstīja, ka pagaidām ir pāragri runāt par sekām, proti, vai «Vienotībai» tiks apturēts valsts finansējums, jo partija pirmās instances tiesas lēmumu varot pārsūdzēt. Kamēr turpinās tiesvedība un nav stājies spēkā lēmums par sodu, finansējums netiks apturēts, toreiz teica Streļčenoks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu