Pieņem likuma grozījumus, lai novērstu pārrāvumus invaliditātes pensiju saņemšanā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Saeima šodien steidzami pieņēma Sociālo un darba lietu komisijas sagatavotos grozījumus Invaliditātes likumā, kas paredz novērst situācijas, kad novēloti veiktas invaliditātes ekspertīzes dēļ personai rodas pārrāvumi invaliditātes pensijas saņemšanā.

Likuma grozījumi paredz tiesības Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijai (VDEĀVK) pagarināt iepriekš piešķirto invaliditātes statusu uz laiku līdz sešiem mēnešiem, bet ne ilgāk kā līdz jauna administratīvā akta izdošanai konkrētās personas lietā. Šādu iespēju ārstu komisija varēs izmantot gadījumos, kad ierobežotās kapacitātes dēļ apdraudēta invaliditātes pagarināšana likumā noteiktajā viena mēneša termiņā. Šāda pagaidu kārtība būs spēkā līdz 2018.gada beigām.

«Realitāte ir tāda, ka invaliditātes ekspertīžu skaits pēdējos gados ir būtiski palielinājies, bet ārstu skaits, kas veic šīs ekspertīzes, - samazinājies. Nepietiekamās kapacitātes dēļ ne visi lēmumi par invaliditātes pagarināšanu tiek pieņemti mēneša laikā, kā to paredz likums. Savukārt bez ārstu komisijas lēmuma Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra nav tiesīga izmaksāt invaliditātes pensiju, un rodas nepieļaujama situācija, ka cilvēks savu pensiju saņem novēloti par vairākiem mēnešiem. Kamēr ārstu komisija nespēj uzlabot darba tempu, deputāti piedāvā pagaidu risinājumu, lai nepieļautu pārrāvumu pensiju saņemšanā,» problēmu raksturo Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (ZZS).

Deputāts Andrejs Klementjevs (S) aģentūrai LETA norādīja, ka pēc pagājušā nedēļā trīs Saeimas opozīcijas frakciju iesniegtajiem jautājumiem labklājības ministram Jānim Reiram (V) par situāciju VDEĀVK darbā un ierosinājumu atlaist tās vadītāju Labklājības ministrija (LM) izskatīšanai Saeimā sagatavoja iepriekšminēto likumprojektu, kas var būtiski uzlabot situāciju invalīdiem.

«Mēs vērsām uzmanību uz to, ka VDEĀVK kapacitāte ir nepietiekama un komisijā krājas invalīdu iesniegumi. Kamēr cilvēki gaida komisijas slēdzienu, viņi nesaņem pensiju, kas nereti invalīdiem ir vienīgais ienākumu avots,» pauž Klementjevs.

Saskaņā ar likumu invaliditāti personai nosaka ar dienu, kad tā iesniegusi attiecīgu iesniegumu VDEĀVK. Periodā, kamēr komisija lēmumu vēl nav pieņēmusi, bet iepriekš noteiktais invaliditātes termiņš ir beidzies, personai lēmuma gaidīšanas periodā nav tiesību uz invaliditātes pensiju un citiem atbalsta pasākumiem cilvēkiem ar invaliditāti.

Pēc LM datiem, 2016.gada pirmajā pusgadā VDEĀVK 5098 jeb 14% no visiem iesniegumiem skatījusi ilgāk par mēnesi.

Likuma grozījumi aizsargās personu tiesības uz sociālo nodrošinājumu, sevišķi situācijās, kad invaliditātes pensija vai pabalsts ir personas vienīgais ienākumu avots, norādīts likumprojekta anotācijā.

Jau vēstīts, ka VDEĀVK Rīgas apvienotajai nodaļai iepriekš bija iesniegti 3350 iesniegumi par invaliditātes noteikšanu, kas nebija izskatīti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu